biti ili ne biti

Europski parlament glasa o Ursuli von der Leyen: Hoće li osvojiti dovoljnu većinu?

18.07.2024 u 09:33

Bionic
Reading

Europski parlament u četvrtak će tajnim glasanjem odlučiti hoće li Ursuli von der Leyen dodijeliti drugi mandat predsjednice Europske komisije

Ako Von der Leyen ne osigura najmanje 361 glas (od 720) za drugi petogodišnji mandat, to bi izazvalo političku krizu bez presedana, ostavljajući nepopunjenim najmoćniji posao u EU u periodu nestabilnosti u Europi i svijetu, piše Politico.

Pristaše Von der Leyen kažu da je ona siguran izbor, što je upravo ono što Europa treba uz neizvjesnu budućnost rata u Ukrajini, pomalo neuspješno mađarsko predsjedanje Europskom unijom te uz potencijalan drugi mandat Donalda Trumpa kao američkog predsjednika.

Uoči glasanja činilo se da je velik broj europskih dužnosnika bio uvjeren da će Von der Leyen dobiti potrebnu većinu, međutim naglasili su da se svašta može dogoditi jer je ono tajno.

'Siguran sam da će proći, siguran sam da ima glasove', rekao je za Politico europski zastupnik Sigfried Muresan, potpredsjednik Europske pučke stranke, kojoj pripada i Von der Leyen. Kazao je da je izbor predsjednice Komisije manje od dva mjeseca nakon europskih izbora znak stabilnosti i kontinuiteta.

Duga osoba bliska Von der Leyen rekla je da su 'oprezno optimistični'.

Tijekom svog prvog mandata, ona je postala poznata kao glavna europska upraviteljica kriznim situacijama, onima kroz koje je EU prolazio tijekom pandemije koronavirusa, ruske invazije na Ukrajinu i kasnije energetske krize. No njezin centralizirani stil donošenja odluka udaljio je dužnosnike diljem bloka, a djelomično odustajanje od nekih klimatskih obećanja zabrinulo je Zelene u Europskom parlamentu. Nešto više od 24 sata prije glasanja najviši sud EU-a presudio je da nije bila dovoljno transparentna prema javnosti o ugovorima o cjepivu protiv covida.

'Ona jednostavno mora proći'

Ako Von der Leyen ne uspije osigurati potporu na ovom glasanju, nacionalni čelnici morat će pronaći alternativnu opciju u roku od mjesec dana, ostavljajući tu instituciju EU-a u političkom ćorsokaku u periodu u kojem jača utjecaj stranaka tvrde i krajnje desnice u Europi. Nova Europska komisija neće biti postavljena do početka sljedeće godine, umjesto planiranog datuma početka novog mandata za Von der Leyen 1. studenog.

'Ona jednostavno mora proći', rekao je jedan od visokih dužnosnika EU-a.

Uoči glasanja Von der Leyen obratit će se zastupnicima u EP-u i predstaviti im svoje političke prioritete s ciljem da uvjeri što više njih da je podrže. Potom će se odrediti dvosatna stanka, u kojoj će se obaviti i posljednje lobiranje, a glasanje će započeti u 13 sati. Rezultati će biti objavljeni oko 14.45.

Na izborima u lipnju EPP, socijalisti i Renew, dio njezine vladajuće koalicije, osigurali su 401 mjesto. Von der Leyen očekuje da će te tri političke skupine, koje su je podržale 2019. godine, ponovno glasati za nju, no neki članovi njezine trenutne koalicije najavili su da to neće učiniti.

Strateški gledano, Von der Leyen treba pomoć jer stručnjaci kažu da približno 10 posto onih od kojih se očekuje da će je podržati to možda neće učiniti, što bi moglo rezultirati tankom većinom. Europski parlament nikada nije odbacio kandidata za predsjednika Europske komisije otkako je Lisabonskim ugovorom iz 2009. godine dobio više ovlasti u izboru čelnika EK-a.

  • +13
Ursula von der Leyen Izvor: EPA / Autor: CLEMENS BILAN

U danima nakon europskih izbora Von der Leyen je lobirala među strankama izvan svoje koalicije, uključujući lijevo orijentirane Zelene, koji vide svoju priliku da utječu na sljedeću Europsku komisiju tako što će je natjerati da ne odustane od klimatskih obveza EU-a.

Zeleni će se sastati u četvrtak ujutro nakon njezina govora kako bi usuglasili svoje stavove o potencijalnom drugom mandatu Von der Leyen, rekao je glasnogovornik Zelenih.

'Mislim da je iznenadila mnoge tijekom godina borbe za Europski zeleni plan', rekla je zastupnica Zelenih u Europskom parlamentu Alice Bah Kuhnke. 'Ako budemo glasali za Ursulu, nećemo obećati da ćemo glasati za sve u sljedećih pet godina. To ovisi o tome hoće li slijediti ono što je stavila u svoj program.'

U međuvremenu, ekstremno desničarski Europski konzervativci i reformisti (ECR), politička obitelj talijanske premijerke Giorgie Meloni, podijeljeni su oko potpore Von der Leyen.

Još će mnogo toga ovisiti o njezinu govoru u četvrtak ujutro, rekao je jedan od parlamentarnih dužnosnika. 'Ona je davala individualna obećanja te na odvojenim grupnim sastancima. Vidjet ćemo kako će to uspjeti pretočiti u koherentan tekst.'