22.000 TAJNIH RAČUNA

Evo gdje skrivaju novac kineski politički lideri

23.01.2014 u 11:40

Bionic
Reading

Rodbina kineskog predsjednika, kao i obitelji poslovnih i političkih lidera Kine, svoja ilegalno ili polulegalno stečena bogatstva skrivaju u poreznim oazama u inozemstvu, objavio je Međunarodni konzorcij istražiteljskih novinara (International Consortium of Investigative Journalists, ICIJ)

ICIJ se uspio domoći dokumenata koji su otkrili identitet gotovo 22 tisuće vlasnika tajnih offshore računa i zaklada na Britanskim Djevičanskim Otocima, Samoi, ali i nekim drugim offshore centrima, prenosi Banka.hr.

Među imenima najviše su pažnje ICIJ-a privukli ono zeta predsjednika Xi Jinpinga te sina i zeta bivšeg premijera Wen Jiabaoa, ali i bliske rodbine još nekolicine sadašnjih i bivših visokopozicioniranih dužnosnika.

Kao primjer ističu Deng Jiaguija koji je oženio Qi Qiaoqiao, najstariju sestru predsjednika Xija. Ovaj je bogati developer, prema ICIJ-u, 50-postotni suvlasnik u kompaniji Excellence Effort Property Development, registrirane na Britanskim Djevičanskim Otocima. Drugu polovicu drže još dva neimenovana kineska državljanina. Na listi ICIJ-a su i rođaci bivšeg predsjednika Hu Jintaoa, kao i oni bivšeg vrhovnog vođe Deng Xiaopinga

Kinom odavno kruže glasine o zlouporabi položaja raznih dužnosnika koji se bogate na nekretninskim poslovima, ali do sada nije bilo detalja o tome gdje su sakrili novac.

ICIJ, novinarsko udruženje sa sjedištem u Washingtonu, tvrdi da su na tajnim računima pripadnici kineske elite sakrili novac u inozemstvu, i to preko bliskih rođaka.

Kineske su vlasti odmah u srijedu blokirale svojim građanima pristup spornom dokumentu. Blokirana je i cijela web stranica ICIJ-a, kao i svi strani tekstovi koji se pozivaju na te podatke.