ARBITRAŽNI SUD

Filipini protiv Kine zbog spora u Južnom kineskom moru

08.07.2015 u 09:08

Bionic
Reading

Filipini su u utorak na zatvorenom ročištu počeli iznositi argumente u prilog nadležnosti Stalnog arbitražnog suda u Haagu za njihovu tužbu protiv Kine zbog onemogućavanja pristupa filipinskoj isključivoj gospodarskoj zoni u Južnom kineskom moru.

Iako je Kina odbila sudjelovati u postupku pred sudom, azijske vlade i Washington pomno prate proces jer je spor oko teritorijalnog suvereniteta nad morem kojeg prisvaja nekoliko azijskih zemalja doveo do porasta napetosti u području ključnom za odvijanje svjetske pomorske trgovine.

Kina je na arhipelagu Spratley u Južnom kineskom moru počela graditi vojna postrojenja tvrdeći da se radi o njezinu teritoriju. Osim Kine na Južno kinesko more polažu pravo i Filipini, Vijetnam, Malezija, Tajvan i Brunei.

Peteročlano vijeće arbitražnog suda odlučit će ima li nadležnost za tužbu zbog povreda prava na iskorištavanje prirodnih bogatstava u gospodarskoj zoni u tom moru. Manila je tužila Peking 2013. tražeći da se potvrdi njezino pravo da eksploatira isključivu gospodarsku zonu široku 200 nautičkih milja od obale, kao što to definira konvencija UN-a o pravu na moru.

Filipini smatraju da je arbitražni sud pravo mjesto za rješavanje spora jer su obje zemlje potpisnice konvencije. Kina je odbila sudjelovati u postupku jer smatra da sud nema nadležnost zbog toga što se radi o sporu oko teritorijalnog suvereniteta a ne oko iskorištavanja morskih bogatstava.

Manila kaže kako Kina ometa pristup grebenima i priobalnom području na koje Filipini imaju pravo. Odluke arbitražnog suda su obvezujuće.