lokalni izbori

Gorljivi kritičar Ivice Puljka: Davor Matijević kandidat SDP-a za gradonačelnika Splita

14.10.2024 u 12:24

Bionic
Reading

Kandidat SDP-a za gradonačelnika Splita na skorim lokalnim izborima bit će Davor Matijević, jedini gradski vijećnik ove stranke i jedan od njenih nedavno izabranih šest izvršnih tajnika. Potporu njegovoj kandidaturi u Split su došli dati predsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednici Ranko Ostojić i Mišel Jakšić, te članovi predsjedništva Sabina Glasovac i Ante Bilić

Davor Matijević u javnosti je prepoznat kao jedan od najgorljivijih kritičara gradonačelnika Ivice Puljka, s kojim je u prvoj godini mandata SDP proveo u 'programskoj suradnji'. Kada je došlo vrijeme za razlaz, i sam SDP se raspao - gradski vijećnik i bivši predsjednik ogranka Damir Barbir priklonio se Puljku i osigurao mu većinu u Gradskom vijeću, dok je Matijević kao jedini preostali vijećnik SDP-a ostao u čvrstoj oporbi.

To nije bilo po volji bivšem vodstvu stranke predvođenom Peđom Grbinom, pa je na nedavnim parlamentarnim izborima došlo do bizarnog razvoja događaja u kojemu su SDP i Puljkova stranka Centar imali zajedničku izbornu listu. Na njoj su se našli Puljak i spomenuti Barbir, ali ne i Matijević. On nije sudjelovao u kampanji, ali je pozvao građane da poimence zaokruže SDP-ove kandidate.

  • +15
Davor Matijević Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

'Razumijem da se u tom trenutku radilo o široj slici, mi u Splitu prihvatili smo takvu odluku - ali smo izrazili negodovanje. SDP je demokratska stranka i podnio je našu pobunu, što se ni u jednoj drugoj stranci ne bi dogodilo. Nažalost, nismo uspjeli u cilju smjene HDZ-a', objasnio je danas Matijević situaciju otprije pola godine.

Neće 'trošiti vrijeme' na Puljka

Na pitanje o mogućoj budućoj suradnji s Puljkom i njegovom strankom, odgovorio je da u kampanji 'neće trošiti vrijeme na njega jer želi pričati o problemima građana'.

Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic

'Prije četiri godine SDP se u Splitu borio za političko preživljavanje, a danas se bori za pobjedu. Budimo iskreni: Split više nije zarobljen divljaštvom i korupcijom kao nekada, ali problemi ostaju. Imamo netransparentnost, neznanje, nerad i populizam - sve to naši građani plaćaju i nažalost, plaćat će još skuplje', rekao je Matijević na predstavljanju.

Požalio se da je posljednjih dana, otkako se spekulira da će biti kandidat za gradonačelnika, doživio cijelu seriju blaćenja i osobnih napada - ali to doživljava kao znak da ga se boje.

'Davor Matijević je beskompromisan borac za Split, u njemu teče splitska hajdučka krv. On je najaktivniji gradski vijećnik, aktivan u ukazivanju na probleme grada Splita, ljudi mu prilaze na ulici i vuku ga za rukav, a on pokušava riješiti njihove probleme. Nikad ga nisu zanimale nikakve funkcije izvan ovog grada jer njemu je Split sve', rekao je na predstavljanju kandidature Siniša Hajdaš Dončić.

Ranko Ostojić pohvalio se da SDP u Splitu 'napokon može nastupiti jedinstveno i podržati jednog kandidata'.

Sporni rezultati na izborima

Davor Matijević je, inače, prošlog tjedna izabran za SDP-ovog izvršnog tajnika za Dalmaciju, a tom prilikom dio stranke zamjerio je ovaj prijedlog Hajdašu Dončiću jer je upravo Matijević bio u središtu skandala oko navodnog krivotvorenja rezultata na rujanskim unutarstranačkim izborima.

Središnja izborna komisija SDP-a poništila je izbore u splitskoj organizaciji i naložila njihovo ponavljanje, ali je stranačka Statutarna komisija zaustavila ponavljanje zaključivši da nepravilnosti nisu takvog intenziteta da bi se izbori u Splitu trebali ponoviti. Na koncu se o izvršnim tajnicima glasalo 'u paketu', pa je i Matijević prošao.

U SDP-u izbjegavaju dalje komentirati ovaj slučaj nego sada, pod vodstvom novog predsjednika koji je svog protukandidata Zorana Paunovića čak predložio za predsjednika Glavnog odbora, nastoje demonstrirati slogu i jedinstvo. Kao u Splitu oko Matijevića.