ŽELI IZBORE ŠTO PRIJE

Grabar Kitarović: Naravno da Merkel nije ljuta na mene

30.09.2015 u 19:36

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u razgovoru za HRT prokomentirala je svoj boravak u New Yorku gdje je u srijedu govorila u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, ali je i tijekom proteklih dana imala brojne susrete sa svjetskim državnicima

Kolinda Grabar Kitarović otkrila je da se njemačka kancelarka nije naljutila na nju zbog izjave kada ju je  okrivila za rasplamsavanje izbjegličke krize u Europi. 'Naravno da nije ljuta', kazala je predsjednica. Podsjetimo, prije nešto više od tjedan dana Grabar Kitarović izjavila je: 'Gospođa Merkel koja ih je pozivala, sad je povukla ručnu kočnicu i rekla da Njemačka ne može primiti sve te ekonomske migrante koji dolaze. Gospođa Merkel je to učinila a da nije svjesna da je u vožnji, gdje se sakupilo toliko automobila, da je povlačenjem ručne kočnice napravila kaos na cesti i treba ga sada riješiti.'

Sada nakon susreta u New Yorku Grabar Kitarović kaže da je to iskren odnos između dviju državnica, i svaka od njih cijeni mišljenje one druge.

Osvrnula se i na izjave srpskog predsjednika Tomislava Nikolića za kojeg je ustvrdila da se priključio razgovoru nje i kancelarke Merkel. Navela je da je taj razgovor bio srdačan. Ako Nikolić ima bilo kakvih primjedbi, voljela bih da mi kaže u lice i ja ću njemu odgovoriti u lice; nema smisla da se prepucavamo preko medija', poručila je hrvatska predsjednica u razgovoru za HRT.

Što se tiče odnosa s Mađarskom s čijim će se premijerom Viktorom Orbanom večeras sastati, a koji su se znatno pogoršali s početkom izbjegličke krize, Grabar Kitarović kazala je da moramo surađivati jer Mađarska je prijateljska država koja je mnogo Hrvatskoj pomagala tijekom Domovinskog rata, a podupirali su nas i prilikom ulaska u EU i NATO. Naglasila je da se probleme treba rješavati u dobrosusjedskom duhu. Grabar Kitarović je kazala da će s Orbanom porazgovarati o tome kako riješiti probleme s izbjeglicama na vanjskim granicama Europske unije, grčkoj granici s Turskom i hrvatskoj granici sa Srbijom.

Grabar Kitarović rekla je da smatra da bi se parlamentarni izbori trebali održati što prije. U ponedjeljak će donijeti odluku o datumu, i to će javnosti reći tek nakon što razgovara sa svim parlamentarnim strankama. No ja mislim što prije - to bolje, dodala je.

Glasnogovornik prekinuo intervju predsjednice za Novu TV

Tijekom razgovora o inicijativi Jadran - Baltik novinarka Nove TV Ivana Petrović predsjednici je željela postaviti i pitanja o političkim aktualnostima posebno. Nakon što je postavila pitanje o srpskom predsjedniku Tomislavu Nikoliću, u razgovor je uskočio glasnogovornik Ureda predsjednice Luka Đurić i prekinuo intervju. 'Daj, Ivana, mislim stvarno moram prekinuti jer smo se dogovorili da će ovo biti intervju Jadran - Baltik i skrenula si na Mađarsku, a sada si završila na Srbiji', rekao je Đurić. Predsjednica je na pitanja o Nikoliću, Merkel i izborima bez problema odgovorila u razgovoru za HRT pa nije jasno gdje je došlo do problema u komunikaciji s Novom TV.