DRUGI DAN POSJETA

Grabar Kitarović s kineskim premijerom i Hrvatima u Kini

15.10.2015 u 10:01

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nastavila je svoj posjet Kini. Danas bi se trebala sastati s kineskim premijerom Lijem Keqiangom te s hrvatskom zajednicom u NR Kini

Podsjetimo, Grabar Kitarović jučer je doputovala u Kinu, a sa sobom je povela i supruga Jakova i djecu.

Jučer se je sastala s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom. Tijekom sastanka hrvatska predsjednica kazala je kako nas s Kinom veže dugotrajno prijateljstvo i otvorenost koji se produbljuju ovim posjetom na desetu obljetnicu Partnerstva u općoj suradnji. 'Naše partnerstvo odvija se danas u novom kontekstu, Hrvatska je punopravna članica Europske unije i NATO-a te je i u ovim organizacijama Kina dobila još jednoga postojanog prijatelja', kazala je. Osvrnuvši se na obilježavanje 40 godina odnosa između EU-a i Kine, predsjednica je kazala kako Republika Hrvatska, kao najmlađa članica EU-a, snažno podupire suradnju između Unije i Kine u sklopu Strateške agende suradnje 2020.

Predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je uvjerenje kako će i sljedeća hrvatska vlada nastaviti jačati hrvatsko-kinesko partnerstvo, posebice u gospodarstvu, što će ona predano poticati.

Naglasak predsjedničina posjeta bit će na razvoju gospodarskih odnosa Hrvatske i Kine, a teme razgovora s kineskim domaćinima bit će i bilateralni odnosi, globalna vanjskopolitička pitanja te stanje u hrvatskom, odnosno kineskom susjedstvu.