bespravna gradnja

Građevinski inspektori češljaju Krk: Prisilno se uklanjaju 43 objekta

26.09.2024 u 14:35

Bionic
Reading

Nakon što je Građevinska inspekcija Državnog inspektorata donijela 121 rješenje o uklanjanju bespravnih građevina na predjelu Picik na Krku, pet objekata su uklonili vlasnici, prisilno se uklanjaju 43 objekta i priprema se dokumentacija za ostale bespravne građevine

Iz Državnog inspektorata na upit Hine kažu da je Građevinska inspekcija obavila pojačane inspekcijske nadzore na području Picik, koje je izvan građevinskog područja, te je na temelju utvrđenog stanja donijela 121 rješenje o uklanjanju bespravno sagrađenih objekata.

Do sada su investitori, tj. vlasnici sami postupili po pet izvršnih rješenja, a za jedan objekt nadležno lokalno tijelo graditeljstva još uvijek nije riješilo zahtjev vlasnika za legalizacijom.

„S obzirom na to da investitori nisu postupili po rješenju građevinskog inspektora s danom 24. rujna, Državni inspektorat je započeo s prisilnim uklanjanjem 43 bespravno izgrađene građevine (u tijeku je priprema dokumentacije i za ostale bespravne građevine za koje su rješenja izvršna), putem treće osobe na trošak investitora/vlasnika“, navode iz Državnog inspektorata.

Nakon postupka jednostavne nabave potpisano je sedam ugovora s tri izvođača, a ukupna vrijednost ugovorenih radova na uklanjanju objekata je 267.700 eura bez PDV-a, što je trošak investitora, tj. vlasnika.

Iz Državnog inspektorata naglašavaju kako se na području Picika nalaze i jednostavne građevine čiji je nadzor u nadležnosti jedinice lokalne samouprave, tj. komunalnog redarstva.

Rješenjem o uklanjanju investitoru se naređuje uklanjanje svih objekata koji su izgrađeni bez pravomoćne odnosno izvršne građevinske dozvole i glavnog projekta izrađenog u skladu s prostornim planom.

Na području Picika na otoku Krku podignuto je nelegalno vikend naselje, a tijekom dvadesetak godina u nekad šumovitom dijelu okolice trajektnog pristaništa Valbiska niknulo je tristotinjak nelegalnih ljetnih "haciendi", objavio je riječki Novi list.