HOT-DOG POPULIZAM

Gradonačelnik Beograda se osramotio: Prebojio autobuse u plavo, kao u Zagrebu

09.10.2024 u 14:16

Bionic
Reading

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić predstavio je još jedan u nizu svojih populističkih poteza koji mu se prijete vratiti poput bumeranga. Objavio je, naime, da će gradski autobusi stariji od dvije godine biti prebojeni iz crvenog u plavo, povezavši to s kraljevskom dinastijom Nemanjića, no brzo mu je stigla povijesna lekcija i to iz redova bliskih predsjedniku Aleksandru Vučiću, koji ga, praktički, drži na vlasti

Šapić je na konferenciji za novinare u utorak objavio da će u plavu boju biti prebojena sva vozila mlađa od dvije godine, kako nova, tako i ona nabavljena u prethodne dvije godine. Plave boje će biti i 250 novih vozila na plin koja će nabaviti iduće godine.

'Plava boja predstavlja Beograd i njegove rijeke. Vozila će biti beogradsko plava, nemanjićko plava, bizantsko plava, umjesto 'soc-crvene', boje nekadašnjih štandova za hot dog', rekao je Šapić.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić prebojio autobuse u plavo Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Grad Beograd

Dodao je da vozila starija od dvije godine neće biti prebojena kako bi Beograđani sami mogli vidjeti njihovu starost.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Grad Beograd

Ova živopisna Šapićeva argumentacija izazvala je kritike, i to - zanimljivo - ponajviše njegovih političkih istomišljenika. Šapić je, naime, prije tri godine svoju tadašnju stranku po imenu Srpski patriotski savez (SPAS) spojio sa Srpskom naprednom strankom, pa sad figurira kao gradonačelnik iz njihovih redova.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Grad Beograd

No prva kritika došla mu je baš iz redova naprednjaka, i to od ministra prometa i infrastrukture Gorana Vesića. On je na mreži X objavio fotografiju na kojoj se vidi kako je zastava dinastije Nemanjić, na koju se Šapić referira - crvene boje.

Uslijedile su još neke manje ili više duhovite reakcije na mreži X, uključujući poziv da se grb i zastava kluba Crvena zvezda, za koji je Šapić u svojim vaterpolskim danima i nastupao, iz 'soc-crvene' promijene u plavu boju. Šteta što se nitko nije sjetio primijetiti da je plava boja beogradskih autobusa nijanse vrlo slične onoj koju ima javni prijevoz u Zagrebu. Uvjerenog monarhista i nacionalista Šapića to bi vjerojatno najviše iživciralo.