novi napadi

Hamas: Izraelska ofenziva na Gazu mogla bi ugroziti pregovore o primirju

09.07.2024 u 20:59

Bionic
Reading

Palestinci su bježali od izraelske vatre kako su se tenkovi počeli približavati gradu Gazi u utorak, a zračni napad na jug Gaze ubio je i ranio desetke ljudi, intenzivirajući izraelsku ofenzivu za koju Hamas upozorava da bi mogla ugroziti pregovore o primirju.

Zračni napad kasnije u utorak pogodio je šatore s raseljenim obiteljima u blizini škole u Abassanu, istočno od Kan Junisa, prema palestinskim zdravstvenim dužnosnicima.

Izraelska vojska rekla je da istražuje incident.

Na prvim linijama bojišnice u gradu Gazi, oružana krila Hamasa i Islamskog džihada rekla su da su se sukobila s izraelskim snagama mitraljezima, minobacačima i protutenkovskim raketama te da su ubila i ranila izraelske vojnike.

Izraelska vojska nije komentirala izvješća o broju ubijenih iz vlastitih redova, no izvijestila je o bliskim borbama s militantima, eliminaciji više od 150 militanata tijekom prošlog tjedna i uništenju zgrada tehnikama miniranja.

Do posljednjih borbi došlo je u trenutku boravka visokih američkih dužnosnika u regiji u svrhu pregovaranja o primirju nakon što je Hamas prošli tjedan napravio ustupke. No vođa Hamasa Ismail Haniyeh upozorio je da bi izraelske operacije u Gazi u ovo ključno vrijeme mogle opstruirati pregovore.

Na snimkama na društvenim mrežama moglo se vidjeti kako obitelji bježe iz grada Gaze na magarećim zapregama i kamionima nakrcanim madracima i drugim predmetima, prema izraelskim nalozima za evakuaciju. "Grad Gaza se briše, to je ono što se događa. Izrael nas prisiljava da napuštamo domove pod vatrom," rekla je Um Tamer, majka sedmero djece, koja je već sedam puta bježala iz svog doma u gradu Gazi. "Ne možemo ovo više podnijeti, dosta sa smrću i poniženjem. Završite rat odmah", rekla je.

Palestinski Crveni križ rekao je da su sve njihove klinike izvan pogona u gradu Gazi zbog izraelskih naredbi o evakuaciji koje su natjerale ljude da krenu zapadno prema Sredozemlju i prema jugu.

Devetomjesečni rat i raseljavanje uzrokovali su glad, a nedavne smrti nekoliko djece od pothranjenosti u Pojasu Gaze daju naslutiti da se glad proširila kroz obalnu enklavu, rekla je skupina nezavisnih stručnjaka za ljudska prava pod mandatom Ujedinjenih naroda.