ANALIZA PREGOVORA

HDZ i DP otežu, novi izbori pašu samo jednom čovjeku. A zašto se Milanović pritajio?

30.04.2024 u 12:57

Bionic
Reading

Rok od dvadeset dana za prvi pokušaj konstituirajuće sjednice Sabora započeo je teći upravo danas, a postoji najmanje pet - što realnih, što utopijskih - scenarija formiranja većine za 76 ruku. Po svemu sudeći, najizgledniji je dogovor HDZ-a i Domovinskog pokreta, nakon čega bi tim dvjema strankama nedostajala još samo dva glasa

A kako u DP-u tvrdoglavo inzistiraju na tome da oni ne smiju doći iz SDSS-a te kako se osam manjinskih zastupnika i dalje drži zajedno, spekulira se da će to biti zastupnici Hrvatskih suverenista Vesna Vučemilović i Fokusa Dario Zurovec.

Konstituiranjem Sabora započinje period u kojemu se očekuje sastavljanje većine koja bi s potrebnih 76 potpisa od predsjednika države Zorana Milanovića zatražila mandat za sastavljanje Vlade, no konkretni rokovi za ovaj dio procedure ne postoje. Sam Milanović ranije je najavio da će biti strpljiv i čekati 'koliko god treba' prije nego što eventualno raspiše nove izbore i formira prijelaznu vladu, čime je njegova prethodnica Kolinda Grabar Kitarović javno prijetila nakon četrdesetak dana neuspješnih pregovora.

Preostali scenariji svode se na 'rezervni' plan Andreja Plenkovića, po kojemu bi većinu formirali s manjinskim zastupnicima, pet predstavnika liberalnih stranaka, Vesnom Vučemilović te Željkom Lackovićem, nezavisnim zastupnikom s liste DP-a, a samo teoretski je moguće sklapanje velike oporbene 'crveno-zeleno-crne' ili samo 'crveno-crne' većine, predvođene SDP-om, jer je više ključnih aktera unaprijed odbilo tu mogućnost.

Domovinski pokret na pregovorima u Banskim dvorima Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Pregovori HDZ-a i DP-a nakon višednevne službene stanke nastavljeni su u ponedjeljak poslijepodne i završeni tvrdnjom da je ostvaren napredak.

'Jučer su se, po svemu sudeći, dogodili ozbiljni pregovori, barem tako izgleda, za razliku od prethodnih razgovora koji su se svodili na načelno demonstriranje voljnog momenta. Pretpostavljam da su ove dvije stranke došle do faze u kojoj se razgovara o kadrovskim rješenjima, raspodjeli resora i načinu funkcioniranja buduće Vlade', kaže za tportal politički analitičar i komunikacijski stručnjak Jerko Trogrlić.

On u ovom trenutku ne vidi nikakvu šansu da bi Domovinski pokret ušao u ozbiljne pregovore sa SDP-om te smatra da bi oni mogli poslužiti jedino Peđi Grbinu kako bi što dulje odgodio neminovno - priznanje poraza i početak preslagivanja unutar samog SDP-a. Šef ove stranke, smatra Trogrlić, priželjkuje da se razgovori o formiranju većine protegnu do početka lipnja i izbora za Europski parlament kako bi eventualnim solidnim rezultatom ublažio gorak okus poraza.

'Što se tiče samih razgovora HDZ-a i DP-a, oni zasad ne traju neuobičajeno dugo, ali neobična je njihova niska dinamika i višednevna pauza između sastanaka. Upravo o ishodu tih razgovora i eventualnom sklapanju koalicije ovisi to kako će se mnoge stranke postaviti u kampanji koja nam slijedi. Ako se izabere Vlada, bit će to težak udarac za SDP i lopta se tada prebacuje ljevici - no i Domovinski pokret morat će se pozicionirati ponešto drugačije', dodaje sugovornik tportala.

Po Trogrliću, zapravo nema razloga da se HDZ i DP ne dogovore do kraja ovog ili početka idućeg tjedna.

'Zapravo ne postoje veliki i javno deklarirani zahtjevi Domovinskog pokreta izuzev onoga da SDSS ne bude dio Vlade niti saborske većine - a budući da je to poznato već dva mjeseca, pretpostavljam da se tome doskočilo osiguravanjem još najmanje dva glasa. Uostalom, ne vjerujem da bi pregovori odmakli da nije riješeno to pitanje, a manjinskim zastupnicima nitko ne može zabraniti da novu Vladu i dalje podržavaju iz Sabora, čak i ako nisu u kvoti od 76 ruku', dodaje Trogrlić.

Scenariju propasti svih pregovora i raspisivanju ponovljenih izbora on daje vrlo male, gotovo nikakve izglede, naprosto zato što bi malo kome to odgovaralo. Možemo je zadovoljno svojim rezultatom, Most je u problemima odlaskom Marije Selak i Nine Raspudića, Domovinski pokret teško da bi mogao dodatno rasti - a i time bi se svejedno našao u jednakoj poziciji kao danas - uostalom, ni SDP više ne bi mogao rasti.

  • +13
Milanović i Grbin Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Izbori bi, smatra on, dobro došli tek Grbinu jer bi odgodio neminovne unutarstranačke izbore, a eventualno i HDZ-u, jer bi uz nisku izlaznost možda ostvario nešto bolji rezultat.

'Što se tiče Zorana Milanovića, on se, usprkos činjenici da su mu suci Ustavnog suda svojim potezom izrazito digli živce, posljednjih dana ipak vidljivo primirio - očito zato što je svjestan da postoje opasnosti i za njegovu sadašnju poziciju i za potencijalnu kandidaturu za još jedan mandat. Ne bih se iznenadio kada bi se odlučio na novi manevar ako se HDZ i DP brzo ne dogovore, no njegov prostor sada je izrazito sužen. Svojim postupcima nije pomogao kandidaturi za novi mandat predsjednika, rejting mu je ponešto smanjen, no zasad na horizontu nema ozbiljnih izazivača i iz ove perspektive još uvijek izgleda kao favorit za pobjedu na predsjedničkim izborima', zaključuje Trogrlić.