KARAMARKO O USTAVNIM PROMJENAMA

'HDZ ne želi pristati na pokušaj izjednačavanja ubojstava'

27.09.2013 u 16:00

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je danas kako je Vlada doživjela debakl pa bi jedini dobar potez bio da se povuku.

'Gospodarstvo je krucijalni problem države, a oni mjerama koje su najavili i dalje atakiraju na malog čovjeka i njegov standard', odgovorio je Karamarko novinarima na upit da komentira Vladine Smjernice ekonomske i fiskalne politike. Vladajuće je prozvao da rade 'porezne akrobacije', a ne osiguravaju rast gospodarstva i investicije.

Na pitanje kada će, sukladno najavama iz HDZ-a, podnijeti interpelaciju i tražiti glasovanje o povjerenju Vladi, Karamarko je odgovorio kako razrađuju svoje mjere.
'Pratimo, analiziramo i ažuriramo. Čekat ćemo sad i prijedlog proračuna kojeg su u zadnji čas počeli raditi, a po zakonu su bili dužni to početi već u šestom mjesecu', odgovorio je.

Na upit o raspravi o izmjenama Statuta vezanim uz dvojezične natpise, Karamarko je uzvratio kako je cilj HDZ-a da se više ne iritiraju Vukovarci.

'Nevjerojatno kako se taj slučaj Vukovar i ćirilica sad u konačnici pokazao jako, jako povezan s pitanjem 'lex Perković', rekao je Karamarko dodavši kako ministar pravosuđa Orsat Miljenić nameće problem Vukovara i ćirilice kao teme za Europsku komisiju. To, tvrdi on, uopće nije bila tema, a Miljenić to radio ne bi li 'izbalansirao nekakve pozicije'.

'To je jako naivna priča koju, na žalost, zloupotrebljavaju, ali zloupotrebljavaju i naše sugrađane Srbe u Vukovaru koji su isto tako sad u poziciji njihovog objekta za poigravanje s Europskom komisijom', poručio je šef HDZ-a.

Upitan kako će se HDZ postaviti u raspravi o 'lex Perković' Karamarko je rekao kako i dalje inzistiraju da se zakon vrati na pozicije iz 2010. i na 'pozicije poštenog odnosa prema onome što smo potpisali'.

'Ne vidimo razlog da se ovo sve skupa radi, da se uvodi problem zastare, uostalom ova ubojstva ni nisu u zastari. Mnogi pravni stručnjaci kažu da ovdje zastare nema, prema tome idemo riješiti taj problem 'lex Perković' odmah', rekao je čelnik HDZ-a.

Karamarko se oštro obrušio i na tvrdnje iz Vlade kako je u vezi primjene europskog uhidbenog naloga postignut kompromis. 'Nema nikakvog kompromisa, oni su naprosto pristali na ono što im je gđa (Vivian) Reding rekla, a sad ćemo vidjeti u kojem obliku, hoće li i dalje ići na pokušaj manipulacije u odnosu na Europsku komisiju, jer oni odugovlače ono što se mora napraviti, a to je izručenje', rekao je.

Upitan hoće li HDZ podržati promjene Ustava o nezastarijevanju teških ubojstava Karamarko je uzvratio: 'Teška ubojstva ne zastarijevaju, rok zastare za njih je 40 godina. Mnoga ubojstva su obuhvaćena upravo time'.


HDZ ne želi pristati na pokušaj izjednačavanja ubojstava u novoj hrvatskoj državi koja su, kako je ocijenio Karamarko, bila incidentna i nisu u zastari, s ubojstvima koja su počinjena od 8. svibnja 1945. do 1989. godine.
'Mi želimo kroz to nezastarjevanje zločina dati javnu osudu komunističkog totalitarnog sustava i javnu osudu nalogodavaca tih ubojstava', rekao je Karamarko.

Odluke o ubojstvima, kaže Karamarko, donosile su se u Centralnom komitetu Saveza komunista Hrvatske ili Jugoslavije i to treba biti jasno rečeno.

'Ako je promjena Ustava osuda tog sustava, u svakom slučaju ćemo to podržati, ali ćemo tražiti da implikacija mora biti da se u preambulu Ustava stavi da je ova država bazirana, osim na antifašizmu, na pozitivnim tekovinama hrvatske ljevice, starčevićanstvu, radićevštini i na antikomunizmu, na antitotalitarizmu bilo koje vrste', poručio je.

On drži kako Europska komisija neće biti zadovoljna izmjenom 'lex Perković' kojom se briše samo sporni datum, dok i dalje ostaje problem zastare.

'Mislim da će EK tražiti izmjenu onako kako je dogovoreno, onako kako smo potpisali 2010. godine, nema riječi o nikakvoj zastari. Ovo je pokušaj kupovanja vremena, nemušta igra ove neozbiljne Vlade sa čitavim narodom i s ugledom države koji je već opasno poljuljan u EU', kaže Karamarko.