STRANAČKE STRASTI U VARAŽDINU

HNS zaratio ocjenama protiv SDP-ovih pročelnica

13.08.2013 u 11:42

Bionic
Reading

HNS je u Varaždinu 'zaratio' s koalicijskim partnerom SDP-om – ocjenama! Ocjenjujući rad pročelnika upravnih odjela, gradonačelnik Goran Habuš redom je podijelio visoke ocjene pročelnicima iz HNS-a, dok je jednoj pročelnici iz SDP-a dao trojku, a drugoj jedva prolaznu ocjenu

Nije nikakva novost ovogodišnje ocjenjivanje zaposlenika Grada Varaždina, kao vjerojatno i drugih jedinica lokalne samouprave. Grad Varaždin je, naime, još prije više godina uveo ocjenjivanje službenika i namještenika gradske uprave radi, kako se navodi u odluci iz 2009, poticanja na učinkovito obavljanje zadaća te utvrđivanja doprinosa u obavljanju poslova kao kriterija za nagrađivanje i napredovanje. Kod službenika i namještenika gleda se stručno znanje, kreativnost i samoinicijativnost, zatim učinkovitost i poštivanje službene dužnosti, odnosno odnos prema nadređenima, suradnicima i strankama.

Pročelnike, međutim, Habušev prethodnik Ivan Čehok nije ocjenjivao. Stoga je Habuš prvi varaždinski gradonačelnik koji je prema spomenutoj odluci ocijenio svoje najbliže suradnike u gradskoj upravi, baš kao što je svojedobno varaždinski župan Radimir Čačić uveo ocjenjivanje županijskih pročelnika koji bi se mogli oprostiti s poslom ukoliko bi dobili dvije negativne ocjene.

Ocjenjujući rad pročelnika, varaždinski gradonačelnik nije nikome dao negativnu ocjenu, ali nije bio baš darežljiv, izuzmu li se pročelnici koji su ujedno i članovi HNS-a. Naime, četvorke su dobili samo pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Branka Matavulj, zatim pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i urbanizam Vlado Vlašić te Jelena Zrinski Berger, bivša pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam i međunarodnu suradnju, a danas pomoćnica ministra gospodarstva.


Lošije su prošli nestranački pročelnici i oni iz redova SDP-a, koalicijskog partnera na gradskoj, županijskoj i državnoj razini. Tako je trojku dobila nestranačka mag. iur. Mirna Kezele, privremena pročelnica Upravnog odjela za poslove Gradskog vijeća, mjesnu samoupravu i opće poslove, kao i mag. inf. Mirela Ivanković, pročelnica Upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu koja je iz redova SDP-a. Mršavu dvojku, točnije ocjenu 'zadovoljava', dobila je privremena pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti prof. Ružica Radelić, dok je bez ocijene ostao Stanko Vitez, bivši pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša, koji je smijenjen u siječnju ove godine nakon što ga je USKOK smjestio u pritvor.

Sada se navodi nešto drugo kao objašnjenje zašto je bivši pročelnik ostao neocijenjen. Stanko Vitez, koji je dužnost pročelnika obavljao u 2012, nije ocijenjen jer mu je prestao radni odnos zbog odlaska u mirovinu, doznajemo u Gradu Varaždinu.

Nismo, međutim, uspjeli doznati zašto su HNS-ovi pročelnici dobili visoke ocjene, a SDP-ovi slabije, pri čemu je najlošije prošla pročelnica Radelić, pomajka prvog zamjenika gradonačelnika Vjerana Radelića. Iako zamjenik gradonačelnika još nije na odmoru, za razliku od gradonačelnika Habuša, ni on nije govorljiv kada je u pitanju ocjenjivanje pročelnika.

'Ocjene je dao gradonačelnik i najbolje je da ih objasni, ukoliko želi', kratko nam je poručio Radelić koji smatra da slabije ocjene mogu biti poticajne. Šutnja u Gradu Varaždinu oko ocjena pročelnika otvara prostor raznim nagađanjima i tvrdnjama 'neimenovanih izvora'. Tako se tvrdi da je loš prolaz SDP-ovki kod Habuša samo odraz loših odnosa HNS-a i SDP-a u Varaždinu, zbog čega su morali intervenirati i varaždinski župan Predrag Štromar (HNS) te sa SDP-ove strane saborski zastupnik Mario Habek. Razloga za zategnute odnose je više. Gradski SDP nezadovoljan je zbog izostanka projekata i krivih poteza gradonačelnika, ali i ponašanja jedne pročelnice.

Istovremeno HNS smatra da i postojeći projekti nisu dobili dovoljnu podršku od SDP-a. Tako je, primjerice, spornu odluku o pripajanju varaždinskog Veleučilišta koprivničkom Medijskom sveučilištu pred gradskim vijećnicima morao braniti pročelnik za komunalnu djelatnost jer je pročelnica za društvenu djelatnost radije otišla na odmor nego objašnjavati nešto što dobrim ne smatraju čak ni angažirani odvjetnici te drugi stručnjaci.

Ima li se sve ovo na umu, uistinu se ne treba čuditi Habuševim ocjenama koje nisu nimalo bezazlene kako se to na prvi pogled možda nekima čini. Najmanje su dva razloga. Jedan je što gotovo sve upravne odjele vode privremeni pročelnici, pa će se morati raspisati javni natječaj na kojem je teško očekivati 'prolaz' najslabije ocijenjenih ili će to uistinu trebati znati javno opravdati. Ocjene bi, osim toga, mogle izazvati (i druge) probleme prvom zamjeniku gradonačelnika i predsjedniku varaždinskog SDP-a Vjeranu Radeliću. Naime, slijede unutarstranački izbori tijekom kojih će SDP-ovcima trebati objasniti što to radi i kako ih percipira koalicijski partner, ali i neke druge sporne stvari koje sada izlaze na vidjelo.