SVE VEĆI PRITISAK JAVNOSTI

Hoće li Linićev pomoćnik 'letjeti' zbog kredita HBOR-a?

13.01.2014 u 00:35

Bionic
Reading

Je li pomoćnik ministra financija Branko Šegon iskoristio položaj kako bi pogodovao svojim tvrtkama? Nakon što je upravljanje tvrtkama prepustio svom sinu, HBOR im je odobrio kredit od 31 milijun kuna. Sporno je i to što je Šegon kao predstavnik Ministarstva financija sudjelovao u privatizaciji vodećeg korčulanskog hotelskog poduzeća HTP Korčula. Naime, njegova se obitelj bavi luksuznim turističkim biznisom - upravo na Korčuli, izvijestio je HRT u Dnevniku 3

U Ministarstvu financija negiraju da je pomoćnik ministra u sukobu interesa vezano za kredite HBOR-a.

'Upravljačka prava gospodina Šegona na dio spomenutih tvrtki prenesena su na odvjetnički ured za vrijeme obnašanja javne dužnosti, a počevši od 1. siječnja 2012. godine, odnosno stupanjem na dužnost pomoćnika ministra. Isti je Ugovor ovjeren kod javnog bilježnika', priopćilo je Ministarstvo financija.

Međutim, na stranicama sudskog registra vidljivo je da tvrtkama upravlja Šegonov sin, što je on sam potvrdio HRT-u u telefonskom razgovoru. 'Ja upravljam svim tvrtkama', rekao je Toni Šegon, koji je na informaciju da u dopisu Ministarstva financija stoji kako tvrtkama upravlja neki odvjetnički ured dodao 'ne znam što su vam oni dostavili'.

Zakon o sprječavanju sukoba interesa dužnosnicima i članovima njihovih obitelji zabranjuje upravljanje trgovačkim društvima. U HBOR-u, čiji je predsjednik Nadzornog odbora Šegonov šef, ministar Slavko Linić, nisu željeli komentirati detalje Šegonova kredita.

'Tražene informacije podliježu pod bankovnu tajnu sukladno Zakonu o kreditnim institucijama te nažalost nismo u mogućnosti dostaviti traženo', priopćio je HBOR.

Ipak, mogućnost sukoba interesa ministrova pomoćnika mnogo je dublja, dijagnosticira HRT, navodeći da je Branko Šegon u svibnju 2010. pompozno otvorio luksuzni Hotel Korkyra u Veloj Luci u koji je uložio više od 30 milijuna kuna. Na otvorenju su bili HDZ-ovi ministri Branko Bačić i Ivan Šuker. Osim tog hotela Šegon posjeduje i apart hotel Valla te putničku agenciju Marco Polo.

Potkraj prošle godine Branko Šegon, ovaj put kao državni dužnosnik, izravno se uključuje u predstečajnu nagodbu hotelskog poduzeća HTP Korčula. Nju je za 50 milijuna kuna kupila novoosnovana tvrtka Dalmacija hoteli.

Šegonovo sudjelovanje u privatizaciji jasno je i iz rujanske izjave za HTV. 'Kad govorimo konkretno o HTP Korčula tu imamo jednu ponudu od strane investitora odnosno FGS-a', rekao je.

Prilikom predstečajne nagodbe Ministarstvo financija i država oprostili su HTP Korčuli oko 13 milijuna kuna duga. Predstečajnu nagodbu provela je FINA u čijoj upravi radi supruga Branka Šegona -Ivna

Oporba je vrlo jasna. 'Državni dužnosnici se ne smiju baviti biznisom, tako negdje i piše po nekim propisima, očito se ovaj dužnosnik smije baviti biznisom imati svoje firme, dizati kredite koje su u minusu', rekao je zastupnik Hrvatskih laburista u Europskom parlamentu Nikola Vuljanić

'Do afere ni bi ni došlo da nije bilo tenzije između ministra Marasa i Linića. Ako je sve točno što je medijima objavljeno onda je jedino logično da pomoćnik da ostavku ili da ga ministar smjeni. Ako te ne učini, znači da je za sve znao, da sve odobrava, a to je nedopustivo', rekao je saborski zastupnik HDZ-a Goran Marić.

'Kakvu god odluku Povjerenstvo donijelo mislim da se pokazalo da zakon o HBOR-u treba doraditi. Treba jasno napisati tko od dužnosnika koji je imao neku tvrtku, može ili ne može dobiti određene kredite', smatra nezavisna saborska zastupnica Jadranka Kosor

Gostujući u Dnevniku 3, članica Upravnog odbora Transparency Internationala Hrvatska Livia Kardum izrazila je uvjerenje da će Šegon, ukoliko se pokaže točnim ono što mu se stavlja na teret, podnijeti ostavku, prvenstveno iz osobnih i moralnih razloga.

'Političare bi više nego sam zakon trebao obvezivati osobni moral. Onog trenutka kad netko stupa u politiku mora znati da sva njegova djelatnost mora biti usmjerena za javno dobro, a osobne interese mora ostaviti postrani. TIH je zauzeo jasan stav da HBOR za sve kredite koje daje, budući da se radi o novcu poreznih obveznika, mora objaviti kome ih daje i pod kakvim uvjetima', rekla je Kardum.

Cijeli slučaj istražuje i Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa.

'Povjerenstvo dosljedno obavlja zadaće iz svoje nadležnosti i naravno da će preispitati svaku situaciju koja može značiti povredu odredbi zakona o sprječavanju sukoba interesa. Kako bi se očuvala neovisnost i nepristranost u donošenju sudova o tome što je sukob interesa, za sada ne bih konkretnije komentirala ovaj slučaj', izjavila je predsjednica povjerenstva Dalija Orešković

Prilog o Branku Šegonu u Dnevniku 3 možete vidjeti ovdje