GOVOR MRŽNJE

HRT se ogradio od Alićevog ispada u izbornoj noći

13.01.2015 u 15:53

Bionic
Reading

'Dobra večer, Hrvatice i Hrvati. Moja potpora gospođi Kolindi Grabar Kitarović jer sam dragovoljac Domovinskog rata, Hrvat i katolik i Bogu hvala da je pobijedila gospođa Kolinda Grabar Kitarović protiv ove udbaške, srbofilske i četničke struje. Živjeli', tim je riječima glumac Božidar Alić u nedjelju navečer u izravnom prijenosu na HRT-u komentirao pobjedu HDZ-ove kandidatkinje. Nije dugo trebalo za reakcije, među kojima je i ona HRT-a

'HRT se oštro ograđuje od takvih izjava i govora mržnje. Radilo se o prijenosu uživo u kojem reporterima nije lako u svakoj situaciji adekvatno i pravovremeno reagirati. Napominjemo kako se voditelj u studiju ogradio od izjava Božidara Alića nekoliko trenutaka nakon što su izrečene', kazali su za tportal.hr na HRT-u.

Mnogi su gledatelji bili zgroženi tom Alićevom izjavom, a na nju je prvi upozorio Centar za mirovne studije.

Izjava Božidara Alića, kazali su u CMS-u, neprimjerena je za program javne televizije iz perspektive ljudskih prava, prava manjina i općenito jednakosti te smatraju da ovakve izjave imaju potencijalno teške i dugoročne posljedice na položaj manjina u Hrvatskoj.

'Jasno nam je da se ta izjava emitirala uživo, što znatno otežava reakciju novinara i urednika te smo zadovoljni brzom i adekvatnom reakcijom gospodina Domagoja Novokmeta netom nakon te izjave. Nadamo se da će HRT u narednom razdoblju ozbiljno shvaćati važnost svoje uloge u izgradnji društva koje je otvoreno za različitosti te, u skladu s najvišim standardima poštovanja ljudskih prava, primjereno reagirati na ovakve izjave', kazali su iz Centra za mirovne studije.