SJEDNICA VLADE

Hrvatska šalje BiH deset milijuna eura za sanaciju šteta od poplava

05.10.2024 u 20:16

Bionic
Reading

Hrvatska će uputiti Bosni i Hercegovini deset milijuna eura za sanaciju šteta od poplava, odlučeno je u subotu na 29. telefonskoj sjednici Vlade RH

'Hrvatska snažno stoji uz susjednu i prijateljsku Bosnu i Hercegovinu, koja je pogođena katastrofalnim poplavama. Uz financijsku pomoć u iznosu od deset milijuna eura, Hrvatska aktivno sudjeluje i u slanju spasilačkih timova te opreme potrebne za sanaciju terena, a ostaje spremna i otvorena za sve druge oblike pomoći sukladno potrebama vlasti Bosne i Hercegovine', kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Još jednom je izrazio solidarnost i duboko suosjećanje sa svima pogođenima tom teškom tragedijom.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Odluku o upućivanju humanitarne pomoći stanovništvu na poplavama pogođenim područjima u Bosni i Hercegovini, uzimajući u obzir razmjere prirodne katastrofe, kako bi se pružila žurna pomoć u sanaciji posljedica poplava te pomoglo obnovi infrastrukture i osiguralo osnovne potrepštine za stradale i evakuirane.

Ta će financijska pomoć bit će upućena Vijeću ministara BiH za potrebe pomoći stanovništvu u područjima pogođenim poplavama, izvijestili su iz Vlade.

  • +18
Donja Jablanica Izvor: Cropix / Autor: Antonio Balic

Ujedno, Vlada je zadužila tijela državne uprave da, u okviru svojih nadležnosti, razmotre mogućnosti i poduzmu odgovarajuće korake pružanja pomoći stanovništvu u područjima pogođenim poplavama, a sukladno zahtjevu o traženju međunarodne pomoći.

'Vlada Republike Hrvatske, sve hitne službe, nadležne institucije i ministarstva u stalnoj su komunikaciji s kolegama iz Bosne i Hercegovine te pažljivo prate razvoj situacije. Hrvatska je spremna djelovati kroz Ravnateljstvo Civilne zaštite, vatrogasne postrojbe, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo obrane, kao i putem Hrvatskog Crvenog križa, ovisno o obliku pomoći koju zatraže vlasti Bosne i Hercegovine', stoji u priopćenju Vlade RH.