UTRKA S VREMENOM

HGSS pomaže u Donjoj Jablanici: 'Nažalost, brojke nestalih nastavit će rasti'

05.10.2024 u 18:33

Bionic
Reading

Izvršni pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) Marko Rakovac, gostovao je u Pregledu dana na N1 te se osvrnuo na poplave u Bosni i Hercegovini, ali i Hrvatskoj

Dan nakon katastrofe u susjednoj Bosni i Hercegovini spasilačke službe vode utrku s vremenom. Traga se za desecima nestalih, a nezapamćene poplave, bujice, klizišta i odroni do sada su odnijeli najmanje 17 života. Poharana su mnoga mjesta na području općina Jablanica, Konjic, Kiseljak, Fojnica i Kreševo. Najteže je pogođeno područje Donje Jablanice, više kuća je sravnjeno sa zemljom.

Jedanaest pripadnika HGSS-a stiglo je sinoć do Donje Jablanice i ako će biti potrebno, otići će ih još. 'Nekoliko sati su se jutros probijali kako bi uopće došli do Jablanice i kad su došli na teren, u suradnji s kolegama iz BiH, krenuli su tragati i spašavati', kazao je izvršni pročelnik HGSS-a Marko Rakovac za N1.

'U takvim uvjetima teško je probijati se, važno je imati terenska vozila. S obzirom da smo imali dva tima s čamcima, upućeni su na mjesta gdje mogu pretraživati i mogu reći da je naš potražni K-9 tim, naš pas, detektirao nestalu osobu. Izvučeno je njeno tijelo, a zbog kiše je ostatak područja 'na čekanju'. Kad se kiša smiri, nastavit će se potraga za nestalima i to će narednih nekoliko dana biti prioritet', dodao je.

Kako kaže, od početnog sprinta, slijedi maraton.

  • +18
Donja Jablanica Izvor: Cropix / Autor: Antonio Balic

'Vode su se smirile i, nažalost, brojke nestalih osoba će nastaviti rasti. Tu će biti posla za tešku mehanizaciju i K-9 timove. Naše ekipe su za danas povučene s terena. U Mostaru imaju bazu operacija i tamo će prespavati. Sutra će im se pridružiti novi kolege iz Dubrovnika, ali večeras ćemo znati više, kad se brifiraju s kolegama iz BiH. Tad će biti jasnije i što slijedi narednih dana.'

Neka mjesta i sela su odsječena, nema vode, struje, komunikacije… 'Bitno je da osoba koja zatraži pomoć, pričeka tu pomoć. Ne smiju ići prema bujicama jer ih one mogu odnijeti', rekao je Rakovac.

  • +6
Jablanica Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

Hrvatska je pogođena poplavama, ali u daleko manjim razmjerima.

'Tijekom jučerašnjeg dana smo imali oko 50 intervencija na području Ogulina i Karlovca te je od onda situacija pod kontrolom. Uloga nam je sad svedena na to da pomažemo onima u zabačenijim dijelovima, kojima je potrebna pomoć. Osim toga, nema potrebe za našim angažmanom, ali smo pripravni', zaključio je Marko Rakovac.