ekstremno vrijeme

Hrvatska se pregrijava: DHMZ otkrio naslućuje li se kraj toplinskog vala

17.07.2024 u 12:13

Bionic
Reading

Meteorolozi upozoravaju da se visoke temperature mogu očekivati još neko vrijeme, s naglaskom na potrebu za dodatnim mjerama opreza radi zaštite zdravlja i imovine.

Dežurni prognostičari iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) rekli su kako će toplinski val koji je zahvatio Hrvatsku još trajati.

Na Jadranu se do kraja ovog tjedna ne očekuje osjetno osvježenje - noći će u većini mjesta biti vrlo tople uz najnižu temperaturu iznad 25 °C, osobito u obalnim urbanim središtima. Danju vruće, mjestimice i vrlo vruće, najviša temperatura i iznad 35 °C. Zbog toga je na snazi i dalje crveno upozorenje, odnosno upozorenje na vrlo veliku opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje.

U nedjelju će ipak temperatura biti koji stupanj niža, ali i dalje znatno iznad prosjeka, pa se sukladno tomu i upozorenje spušta na narančastu razinu. Za sada je izgledno da će u prvoj polovini novog tjedna, posebice na sjevernom Jadranu, temperatura biti niža nego što je to bilo ovih dana, uglavnom između 29 i 33 °C.

Također, bit će nestabilnije, ponegdje su vrlo vjerojatni pljuskovi, čak i izraženiji, osobito u drugom dijelu nedjelje te u ponedjeljak na sjevernom Jadranu, pišu 24 sata.

U unutrašnjosti nakon današnje, mnogima neugodno tople i vrlo tople noći (najniža temperatura je primjerice u Zagrebu bila 26, a u Đakovu 27 °C), idućih dana ipak niža temperatura, i jutarnja i dnevna, ali tek za koji stupanj, odnosno nastavlja se vrućina i upozorenje za toplinski val, do petka narančastog stupnja.

U drugom dijelu petka te osobito u subotu uz dotok malo svježijeg i nestabilnog zraka sa sjeverozapada pljuskovi će biti češći, ponegdje i jače izraženi, a i vrućina će posljedično popustiti, no i za vikend, osobito u nedjelju, te u novome tjednu mjestimice i povremeno danju će biti iznad 30 °C.