NEMA POMAKA

Hrvatska Srbiji ponovno blokirala otvaranje poglavlja 23

04.05.2016 u 20:48

Bionic
Reading

Sve članice Europske unije, osim Hrvatske, danas su na sastanku Odbora stalnih predstavnica, najvišem tijelu nakon Vijeća ministara, bile za to da se otvori poglavlje 23 u pristupnim pregovorima sa Srbijom, piše N1

Nizozemska, koja predsjeda Unijom do srpnja, želi da se do kraja njenog mandata postigne suglasnost i otvore poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Srbijom, a stav Nizozemske odlučno podržavaju Francuska i Njemačka, navodeći da je Srbija ispunila sve postavljene uvjete i da je otvaranje tih poglavlja potrebno kako bi se održao kredibilitet procesa proširenja EU-a, piše N1.

Izvori sa sastanka rekli su za agenciju Beta da Hrvatsku nitko ne može natjerati da odobri otvaranje poglavlja u pregovorima sa Srbijom, ali kažu da svi Hrvatsku uvjeravaju da to nije svrsishodno.

Hrvatski predstavnik rekao je da Srbija za otvaranje poglavlja 23 treba ukinuti regionalnu nadležnost srpskog suda za ratne zločine i uvesti automatsku zastupljenost pripadnika hrvatske manjine u Skupštini.

Većina zemalja u EU kaže da su to bilateralna pitanja koja nisu postavljena kao uvjeti za otvaranje pregovora i da ih treba paralelno rješavati. One navode da bi otvaranje tih poglavlja potaknulo i rješavanje spornih bilateralnih pitanja.

Poneke članice su u današnjoj raspravi pokazale izvjesno razumijevanje za hrvatske argumente, ali su bile za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom do kraja lipnja.