UZ ZVUKE TAM-TAMA

Hypo centar: Svega je bilo, osim 'HDZ zna'

30.12.2014 u 09:08

  • +25

Atmosfera u stožeru Kolinde Grabar Kitarović

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Bionic
Reading

Kolinda Grabar Kitarović, predsjednička kandidatkinja HDZ-a, u drugi izborni krug ušla je na krilima pjesme. Za razliku od protukandidata Ive Josipovića, koji je zvučnu kulisu u izbornom stožeru sveo na prigodne skladbe predvođene ekskluzivnom budnicom 'Pravi put' Zrinka Tutića, ona je u Hypo centar dovela i bubnjare koji su se pomiješali s uzvanicima i u ključnim momentima budili zanos do ključanja

Kolinda Grabar Kitarović kročila je u izborni stožer uz bubnjeve i stihove 'Slava je čast i brime' iz posvojene HDZ-ove himne 'Do pobjede', koju originalno izvodi klapa Cambi. Održala je svoj 'pobjednički govor', pa se na zvuke 'Moje domovine' uhvatila u kolo s predstavnicima HDZ-ove mladeži i zaljuljala u ritmu na pozornici, pjevajući uz nagađanje stihova. Razdraganoj publici obratio se, uz tam-tam, i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Naposljetku je, u duhu stranačke tradicije, pjesma zaorila iz više od tisuću grla koja su tijekom večeri na raspolaganju imala širok glazbeni repertoar - od tamburica do klape.

Bend je nizao domoljubne uspješnice, skačući s ravnice na kamen, ali je prava euforija dosegnula vrhunac uz Thompsonovu 'Lijepa li si'. Svečanost hrvatskog nacionalnog bića uveličale su, među ostalima, Tutićeva 'Moja domovina', Slabinčeva 'Inati se, Slavonijo', uz koju se Branimir Glavaš svojedobno odšetao iz stana u zatvor, te Grdovićeva 'Nije u šoldima sve' - potonja uz prigodan nastavak 'glasajte za HDZ'.

Bilo je tu i navijačkih pjesama, uz koje su se dizale zastave, a vruću atmosferu osigurali su i otvoreni šankovi na kojima se točilo besplatno piće, od sokova do žestica. Nešto je ipak izostalo - stranačka himna 'HDZ zna' iz 2007, koja tu nepravomoćno osuđenu stranku identificira s kriminalnom prošlošću u doba vladavine premijera Ive Sanadera. Ta pjesma u izvedbi Jacquesa Houdeka, za honorar koji je bio poslovna tajna, ali ga je sam pjevač ocijenio 'jako zadovoljavajućim', neumoljiv je podsjetnik na razdoblje koje HDZ-ovci nastoje prepustiti zaboravu, kolektivno pamteći samo sretne dane.