ublažava simptome ovisnosti

HZJZ predstavio pilot-projekt uvođenja kućnih doza naloksona

06.09.2024 u 13:06

Bionic
Reading

Danas je u sklopu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) održana prezentacija i edukacija o novom kućnom lijeku koji će se početi primjenjivati od kraja rujna kao preventivna terapija u slučaju predoziranja ovisnika o drogama

Prezentaciju je otvorio Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, te je u svom obraćanju okupljenim zdravstvenim radnicima, državnim službenicima i koordinatorima toga programa istaknuo da je 'korištenje droga velik zdravstveni problem' i da 'zadnjih godina bilježimo porast smrtnih slučajeva' zbog predoziranja opijatima.

'U pet godina Hrvatska je imala 468 slučajeva direktno povezanih s korištenjem droga. Da bi se spriječila smrtnost, predstavljamo primjenu kućnog lijeka koji može spasiti nečiji život', rekao je Capak.

'Veliki javnozdravstveni problem'

I doktor Ivan Čelić, iz Zavoda za dualne poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče, kazao je da ovisnost o drogama i sukladno tome predoziranje predstavlja 'velik javnozdravstveni problem'. Čelić ističe da predoziranje opioidima može izazvati medicinske komplikacije dovodeći zdravlje osobe u neposrednu opasnost od hipoksično-ishemične ozljede mozga zbog neadekvatne opskrbe kisikom, stoga može doći do privremenih ili trajnih oštećenja njegovih funkcija. U najgorem slučaju ovisnik u stanju predoziranja može preminuti od srčanog zastoja.

  • +5
Predstavljanje projekta pilota uvođenja kućnih doza naloksona Izvor: Pixsell / Autor: Igor Šoban

Voditeljica Odjela za kvalitetu i standarde na području ovisnosti o drogama i ponašajnih ovisnosti Josipa Lovorka Andreić kazala je da se, prema istraživanju HZJZ-a, više od polovice ovisnika barem jednom predoziralo, što samo povećava mogućnost da će njihovo iduće predoziranje biti i zadnje.

Nalokson kao hitna terapija

Kao rješenje ovog problema predstavljen je kućni lijek nalokson (Nyxoid), a predviđen je za primjenu kao hitna terapija prilikom predoziranja opioidima ili sumnje na predoziranje jer smanjuje trajanje hipoventilacije (dišne depresije).

Nalokson poništava učinke predoziranja opioidima, ali je njegovo djelovanje kratkotrajno, no dovoljno dugo da spasi život osobi do dolaska hitne pomoći i koristi se umjesto intravenske injekcije u hitnim slučajevima, onda kada intravenski pristup nije moguć. Dok ga je do sada upotrebljavalo samo zdravstveno osoblje, sada će ga moći upotrtebljavati i oni koji to nisu, a u blizini su osobe kojoj je potrebna hitna interevncija u ublažavanju simptoma i opasnosti predoziranja.

Nalokson se lako primjenjuje i izdaje u obliku spreja za nos jer je 'nos pristupačna točka i lijek je siguran za prvu pomoć, a prve intervencije mogu spasiti život do pojave hitne pomoći uporabom naloksona', rekao je Čelić. Program će se odvijati u dvije faze - prva počinje ove godine u okviru ustanova zatvorskog sustava i kaznionica, a druga iduće godine putem udruga za zaštitu mentalnog zdravlja i terapijske zajednice, te prevencije ovisnosti županijskih zavoda za javno zdravstvo.

Do kraja rujna je u upotrebi

Nabava lijeka počinje odmah nakon edukacije, a predviđa se da će biti dostupan već za dva do tri tjedna. Izdavat će ga liječnik, a na mjesečnoj razini pratit će se situacija s koordinatorima projekta i predstavnicima HZJZ-a.

Time Hrvatska postaje 17. europska država u kojoj će se primjenjivati nalokson, a Europska komisija odobrila ga je još 2017. godine, te je uveden u nekoliko zemalja Europske unije već godinu poslije.

U cilju je da nalokson bude široko dostupan i besplatan, o čemu će se više govoriti tek iduće godine.