ŠPIJUNSKI SKANDAL

Ima li Europska unija snage išta reći SAD-u?

14.06.2013 u 08:04

Bionic
Reading

Vladimir Putin se slatko smije. Nakon curenja 'top secret' dokumenata iz američke obavještajne zajednice koji pokazuju da ona uhodi i prikuplja podatke o građanima cijelog svijeta mimo ustava i zakona, ruski predsjednik komentirao je: 'Pa to smo odavno znali' – i prasnuo u smijeh

Državnik koji je karijeru stvorio u KGB-u, unutar špijunskog aparata koji je 70-ak godina bio sinonim za totalitarnu kontrolu (Putina se optužuje da u Rusiji reinstalira sovjetsku praksu), sada gleda kako ulogu omraženog Velikog Brata u svijetu preuzima slavodobitni pobjednik Hladnog rata, 'barjaktar slobode' i glavni ruski arhirival, SAD.

Direktor FBI-ja Robert Mueller znojio se jučer pred američkim Kongresom i cjelokupnom javnošću braneći čudovišne razmjere špijunaže i upletenost njegovog ureda u tu rabotu. Zagovornike jakog sustava nad slobodama i pravima građana pokušao je pridobiti tvrdnjom da se napad 11. rujna ne bi dogodio da su tada imali mehanizme kontrole kao danas. Mueller uvjerava da su zahvaljujući razotkrivenom programu špijunaže u međuvremenu spriječeni deseci terorističkih napada, a zviždača Edwarda Snowdena optužuje da je svojim činom pomogao teroristima u prilagodbi.

Na neka pitanja o razmjerima tajnog nadzora Mueller je odbio odgovoriti braneći se da štiti nacionalnu sigurnost.

Senatorica Dianne Feinstein, predstojnica Odbora za obavještajne službe, najavila je novi zakon koji bi ograničio to da zaposlenici na ugovor u tajnim službama, poput Snowdena, dobiju pristup tako povjerljivim materijalima.

No anketa koju je za Guardian provela agencija Public Policy Polling pokazuje da su dvije trećine Amerikanaca zabrinute zbog ovog otkrića i traže temeljito preispitivanje rada svojih obavještajnih službi.

Negodovanje je uočljivo i u Europskoj uniji koja je dosad pristajala na američku kontrolu i dostavljanje nekih osobnih podataka svojih građana američkim službama u sklopu 'borbe protiv terorizma'. No uočljivo je i da europski lideri nisu baš skočili na noge i složili frku Washingtonu. Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je da će obavještajno razotkrivanje biti jedna od glavnih tema njenog skorašnjeg sastanka s američkim predsjednikom Barackom Obamom. Reagirala je i potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding poslavši set pitanja američkom državnom odvjetniku Ericu Holderu. No pravu reakciju i objašnjenje koje će konkretne mjere Europska unija poduzeti tek čekamo. Dok se Vladimir Putin slatko smije...