prekoračenje količine

Putujete Europom vlakom, a imate višak prtljage? Evo gdje ćete za to morati platiti kaznu

09.09.2024 u 22:18

Bionic
Reading

Od sredine rujna putnici u francuskim brzim vlakovima suočit će se s kaznom od 50 eura za prekoračenje količine dopuštene prtljage

Ranije ove godine, talijanski operater Trenitalia također je predložio strože propise o prtljazi koji bi ograničili putnike na dva komada prtljage po osobi. No, prijedlog su osporavale udruge za prava potrošača te je povučen, piše Euronews.

U veljači je francuski nacionalni operater SNCF najavio nova ograničenja za količinu i veličinu prtljage u brzim vlakovima TGV InOui i Intercité. Putnici su sada ograničeni na dva velika komada prtljage maksimalnih dimenzija 70 cm x 90 cm x 50 cm po osobi plus manji predmet poput ruksaka ili torbice za prijenosno računalo dimenzija do 40 cm x 30 cm x 15 cm. Putnici također smiju nositi ručnu torbu ili torbicu.

Dječja kolica i kolica, sportska oprema i glazbeni instrumenti ne ulaze u ograničenje prtljage. Novi propisi stupili su na snagu 15. veljače, ali bez kazni za nepoštivanje. Počevši od 15. rujna, putnici se sada suočavaju s kaznom od 50 eura.

Oni koji putuju TGV-om i korisnici su OuiGo usluga već podliježu propisima o prtljagi. Putnicima sa standardnom kartom dopušten je jedan komad prtljage dimenzija do 36 cm x 27 cm x 15 cm i jedan komad prtljage koji nije veći od 55 cm x 35 cm x 25 cm. Putnici mogu platiti dodatnu naknadu za unos ekstra prtljage.

Lokalni TER vlakovi ne nameću ograničenje prtljage, ali skladišni prostor može biti ograničen i putnici moraju osigurati da je prtljaga sigurno spremljena i da ne predstavlja opasnost za druge putnike. Vlasnici standardnih i standardnih Premier karata na Eurostaru koji putuju između Londona i Pariza smiju nositi dva komada prtljage i jednu ručnu torbu.