TERORIZAM U RUSIJI

Iračka grupa preuzela odgovornost za napade u Volgogradu

20.01.2014 u 12:47

Bionic
Reading

Na internetu se ovih dana pojavio video u kojem pripadnici islamističke skupine Ansar al Sunna preuzimaju odgovornost za samoubilačke bombaške napade na građane Volgograda u prosincu prošle godine

Na videosnimci su dva muškarca - predstavljeni su kao Abdurahman i Sulejman (prezimena i porijeklo nisu navedeni) - a za sebe tvrde da su bombaši samoubojice potonje skupine te da se tek spremaju izvesti prosinačke napade u Volgogradu. U tim zločinima su, podsjećamo, ubijena 34 građana, a ranjeno ih je više od 70.

Akteri videa govore da kreću u napad nakon što je vođa sjevernokavkaskih mudžahedina Doku Umarov objavio prekid moratorija na napade na civilne ciljeve širom Rusije. Mediji prenose još niz prijetnji 'ruskome narodu', od terorističkih udara na Olimpijske igre u Sočiju do napada kemijskim oružjem.

Vjerodostojnost snimke, o kojoj dramatično izvještava i američki CNN, izaziva sumnje. Skupina Ansar al Sunna ne djeluje na Sjevernom Kavkazu, nego u Iraku, u kojem se bori protiv SAD-a i aktualne iračke vlasti. Navodno puni svoje redove arapskim internacionalistima i Kurdima. Izvori bliski ruskoj istrazi dosad su upućivali na Dagestan kao mjesto s kojeg su došli počinitelji maskara u Volgogradu.

Svjetski mediji pišu da bi bombe u Volgogradu mogle biti povezane s nastojanjima kavkaskih islamista da sabotiraju održavanje predstojećih Zimskih olimpijskih igara u Sočiju.