DUŽNI LIJANOVIĆI, LUČIĆI...

Istraga o aferi Hypo stigla i do BiH

26.05.2013 u 18:13

Bionic
Reading

Sarajevski tjednik Slobodna Bosna u prošlom je broju naslovnicu posvetio sumnjivom poslovanju banke Hypo u BiH navodeći kako su bivši direktori banke dijelili 'milijunske kredite uz velike provizije koje su uzimali za sebe'

Afera Hypo ne prestaje ni nakon pet godina gubiti na aktualnosti. O tome svjedoči izvještavanje sarajevske Slobodne Bosne, koja je u prošlom broju objavila istraživački tekst novinarske Suzane Mijatović o sumnjivom poslovanju Hypo Alpe Adria Banka u Bosni i Hercegovini, čime se bavi i poseban austrijski tim istražitelja CSI Hypo.
Hypo Alpe-Adria Bank na tržište BiH ušao je prije 12 godina, i to kupnjom banke Auro, a nekoliko godina kasnije, točnije 2010., direktor Hypa Mostar Petar Juričić smijenjen je zbog minusa od 140 milijuna konvertibilnih maraka (70 milijuna eura). U razdoblju između, poslovanje Hypa u BiH odlikuje se davanjem rizičnih kredita pa sada mnogi poznati bosanskohercegovački biznismeni ovoj banci duguju milijune.

Po pisanju Slobodne Bosne, među njima najviše duguju – čak 63 milijuna maraka – Lijanovići, mesni prerađivači iz Hercegovine, a protiv njih je Uprava Hypo Banka iz Klagenfurta podnijela kaznenu prijavu. Veliki dužnik je i 'propali hercegovački tajkun Milan Lučić iz Ljubuškog', kojemu je kredite na sedam različitih firmi odobrio smijenjeni Juričić, s obzirom na međusobne prijateljske odnose. Tako danas Lučić Hypu duguje oko 40 milijuna konvertibilnih maraka!

Slobodna Bosna napominje i da je Hypo napravio loš posao kupnjom sarajevskog hotela Holiday Inn, 'koji je kupio po cijeni tri puta višoj od realne tržišne vrijednosti', odnosno 41,2 milijuna konvertibilnih maraka. Navode se i drugi sumnjivi poslovi, poput odobravanja kredita mostarskoj tvrtki Accom Herc za leasing automobila, 'za koje se poslije ispostavilo da ih nigdje nema'.

Za kraj ovaj tjednik zaključuje kako u BiH tek započinju istrage oko sumnjivih poslova banke Hypo te da istrage počinje provoditi Federalna uprava policija.