Ivina raw food pašteta od sezama
Još jedan zgodan ljetni recept isproban na višeputaspominjanoj radionici Sirove hrane u organizaciji i izvedbi ZRFQ (Zagreb Raw Food Queen) Ive Višošević.
Sezam je prepun kalcija, pašteta lagana i ukusna, maslinovo ulje, češnjak i svježi krastavci na vrhuncu sezone znači; idealan je tajming za isprobavanje novog recepta :)!
Ne morate posjedovati suvremeni turbo blender kakvog Iva koristi u spravljanju kompletnog raw food jelovnika. Dostatan će vam biti i štapni mikser.
Iako zbog štapnoga sezam morate ostaviti da se natapa u vodi preko noći kako bi dovoljno omekšao za miksanje i pretvaranje u paštetu.
Paštetu možete koristiti kao predjelo ili snack koji se savršeno sljubljuje s čašom crnog vina. Aromatičnost je toliko izražena da će vam izazvati osjećaj sitosti.
Ipak, nemojte poslušati taj prvi impuls! Pričekajte da prođe i navalite na večeru ili ručak koji slijedi ;)
za 4 osobe
250 g sezama
1 limun
3 režnja češnjaka
1/2 l vode
sol, papar
maslinovo ulje
2 svježa krastavca
U posebnu posudu stavite sezam, prelijte ga vodom i pustite da odstoji preko noći.
Kad se ujutro probudite, priđete posudi i primjetite da je vidno napuhnut i omekšan dodajte mu limunovog soka, soli, papra, na sitno nasjeckanog češnjaka i maslinovog ulja.
Sve zajedno izmiksajte štapnim mikserom dok se ne pretvori u gustu, paštetastu smjesu.
Krastavce narežite na malo deblje ploške. Oni u cijeloj priči glume kruh, jer sirovojelci rijetko konzumiraju isti, zbog njegove - pečenosti!
Paštetu poslužite na tanjuriću s krastavcima i upozorite kušače da paštetu jedu s krastavcima, a ne s kruhom. Bar u prvo vrijeme;).
Sezam s dodacima; češnjak, sol, papar ...
... limun odnosno limunov sok :) ...
... iscijed' ...
... gloglogloglo - dodati malo vode ...
... Iva miksaaa aaaa aaaa aaaa ...
... paštetu od sezama!
Baš je lijepa ;)
A ovako izgleda, pašteta od sezama, servirana s krastavcima koji glume šnitice - kruha!
Ivin izbor ;)