udario predsjednicu

Izbačen zbog nasilja: Kajtazi više nije član Saveza Roma koji je osnovao

01.10.2024 u 13:32

Bionic
Reading

Nakon što je kazneno prijavljen zbog teškog nasilja, saborski zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi izbačen je iz Saveza Roma 'Kali Sara', a koji je osnovao prije 15-ak godina

Kajtazi je, prema pisanju Nacionala, još početkom kolovoza kazneno prijavljen zbog teškog nasilja nad predsjednicom Saveza Roma 'Kali Sara' Suzanom Krčmar. I dok DORH istražuje slučaj, sada se oglasila i sama udruga.

'Skupština Saveza Roma u Republici Hrvatskoj 'Kali Sara' i cjelokupna romska zajednica osuđuju svako nasilje, a naročito nad ženama i Romkinjama. Povodom medijskih napisa o nasilju saborskog zastupnika Kajtazija nad predsjednicom SRRH 'Kali Sara', gđom Krčmar, Skupština je donijela odluke da saborski zastupnik Kajtazi zbog izvršenog nasilja nad predsjednicom Saveza Roma, gđom Krčmar, više nije počasni član SRRH 'Kali Sara' te da saborski zastupnik Kajtazi zbog izvršenog nasilja nad predsjednicom Saveza Roma, gđom Krčmar, više ne može koristiti prostor za rad u SRRH 'Kali Sara' na adresi Pavla Hatza 23/5, Zagreb, i mora se iseliti najkasnije do 6. listopada 2024.', poručili su iz udruge.

Prema medijskim napisima, Kajtazi je zadao Krčmar 'karate udarac', vrijeđao ju je, omalovažavao i prijetio joj pred djelatnicima Saveza i drugim svjedocima, ali i mahnito držao za majicu tu ju je zbog siline napada uspio i poderati. Sve se događalo u prostorima Saveza Roma, udruge koju je sam osnovao još 2007. godine. Iako je prilikom osnivanja to bila samo udruga, danas Savez Roma okuplja 37 romskih udruženja.

Iako je predsjednica udruge, Suzana Krčmar nije htjela prijaviti napad policiji jer se bojala za svoje radno mjesto i egzistenciju. Naime javna je tajna to da je zapravo neformalni šef udruge Kajtazi, a u njenim prostorijama ima i svoj ured.

Dok traje istraga DORH-a, poručili su iz Saveza Roma, Krčmar neće davati izjave, a Kajtazi je demantirao incident za medije.

'Pitajte predsjednicu pa neka vam ona kaže. Možda ona ima liječničko uvjerenje. Razgovore povišenim tonom imam non-stop. Bez čvrste ruke romski projekti ne mogu ići naprijed', rekao je Kajtazi za Nacional.