nesloga

Izrael nije dobio svo oružje od SAD-a koje je tražio

28.03.2024 u 22:49

Bionic
Reading

Visoki američki general u četvrtak je rekao da Izrael nije dobio svako oružje koje je tražio, dijelom zbog toga što administracija Joea Bidena nije bila voljna osigurati određeno naoružanje

Washington godišnje šalje 3.8 milijardi dolara vojne pomoći Izraelu, svome dugogodišnjem savezniku. SAD je žurno slao protuzračne obrambene sustave i streljivo Izraelu, no neki demokrati te arapsko-američke skupine kritizirale su Bidenovu administraciju zbog ustrajne podrške Izraelu, za koju kažu da ostavlja dojam nekažnjivosti.

"Iako ih podržavamo vojno, nisu dobili sve što su tražili", rekao je general Charles Q. Brown, načelnik združenog stožera ameirčke vojske.

"Dijelom iz razloga jer su tražili ono što ne možemo isporučiti ili nismo voljni isporučiti, ne sada", dodao je Brown.

Izraelska ofenziva izazvala je protivljenje u Bidenovoj Demokratskoj stranci, zbog čega su se tisuće ljudi na stranačkim predizborima izjasnile kao "neopredijeljene".

Američki ministar obrane Lloyd Austin sastao se s izraelskim ministrom obrane Yoavom Gallantom u Washingtonu ranije ovaj tjedan, a Pentagon je priopćio da se razgovaralo o sigurnosnoj pomoći Izraelu.

"To je neprestan dijalog", rekao je Brown.