netanyahu u panici

Izraelski vojnik prijeti pobunom: Ova prilika se ne propušta, spremni smo umrijeti

27.05.2024 u 10:44

Bionic
Reading

Izraelska vojska priopćila je u subotu da otvara kaznenu istragu o videu koji se dijeli na internetu, a na kojem se vidi maskirani rezervist kako prijeti pobunom ako vlada ne nastavi s onim što je definirao kao "potpunu pobjedu" nad Hamasom

Isječak objavljen na društvenim mrežama, koji je podijelio premijerov sin, prikazuje maskiranog vojnika koji upozorava trupe da neće poslušati naredbe ako vlada ne postigne 'potpunu pobjedu' nad Hamasom, zahtijevajući da Gallant odstupi, piše Times of Israel.

"Ponašanje u videu ozbiljno je kršenje zapovijedi IDF-a i vrijednosti IDF-a te predstavlja sumnju na kaznena djela", odgovorila je vojska na upit o tom pitanju. Jedinica glasnogovornika IDF-a rekla je da je glavni vojni odvjetnik naredio hitnu istragu vojne policije o snimci.

Načelnik stožera IDF-a, general-pukovnik Herzi Halevi također je naredio zapovjednicima da odmah razgovaraju sa svojim podređenima u vezi s videom i "s obzirom na ozbiljnost incidenta."

'Želimo potpunu pobjedu'

U videu, koji je na društvenim mrežama prvi podijelio krajnje desničarski novinar Yinon Magal, a kasnije ponovno objavio Yair, sin premijera Benjamina Netanyahua, maskirani rezervni vojnik zahtijeva da ministar obrane Yoav Gallant podnese ostavku i prijeti da će se oglušiti o naredbe ako vlada ne ostvari “potpunu pobjedu” nad Hamasom.

“Premijeru Benjamin Netanyahu, ovaj video je za vas. Mi rezervisti ne namjeravamo predati ključeve bilo kojoj palestinskoj vlasti. Ne namjeravamo dati ključeve Gaze bilo kojem entitetu — Hamasu, Fatahu ili bilo kojem drugom arapskom entitetu. Pričuvni vojnici su iza vas i mi želimo pobijediti,” rekao je vojnik govoreći iz nečega što izgleda kao ruševna zgrada u Gazi.

“Imamo priliku koja se pruža jednom u životu, imate 100.000 rezervista koji su spremni dati svoje živote za narod Izraela. Spremni umrijeti. Izgubili smo sve, izgubili smo obiteljski život, izgubili smo egzistenciju i nemamo kamo. Ostat ćemo ovdje, do kraja. Do pobjede”, navodi pričuvni vojnik.

“Yoav Gallant, ne možete vi nama zapovijedati", izjavio je rezervist.

Vojnik se zakleo da će odbiti Gallantove naredbe i ustvrdio da će vojnici slušati samo Netanyahua. Zaprijetio je da će se 100.000 rezervnih vojnika stacionirati na granici i ne pomicati se te pozvao građane Izraela da im se tamo pridruže ako vlada odstupi od cilja potpunog eliminiranja Hamasa.

“Dobro razmislite kome ostavljate ključeve nakon ovoga. Želimo pobjedu. Naša braća i sestre nisu uzalud umrli, nisu uzalud silovani i nisu uzalud zaklani u svojim krevetima,” rekao je, govoreći o žrtvama IDF-a u Gazi i zločinima Hamasovog masakra 7. listopada.

IDF otvorio više istraga

IDF je donedavno uglavnom ignorirao slučajeve vojnika koji su kršili vojne propise o ponašanju, poput ispisivanja političkih izjava po zidovima i objavljivanja videozapisa vandalizma, iako su najviši časnici upozoravali na takve postupke. Osim najnovije istrage, IDF je u posljednjih nekoliko dana otvorio još dvije istrage nakon što su internetom kružili isječci koji pokazuju kako vojnici spaljuju knjige, uključujući i Kuran, što ukazuje na iznenadnu promjenu nepisane politike ignoriranja takvih slučajeva.

Dok su najviši časnici upozoravali vojnike na takve radnje tijekom početka rata, vjerovalo se da je IDF bio previše zaokupljen borbama da bi se nosio s njima, jer su vojne aktivnosti u nekim područjima Gaze postale slične rutinskim sigurnosnim operacijama na drugim frontama. Čini se da IDF počinje suzbijati takva kršenja ponašanja.

U pobunjeničkoj snimci, vojnik je očito mislio na sve dublji rascjep između Gallanta i Netanyahua oko "dana poslije" rata u Gazi i raznih opcija o tome tko će vladati Pojasom. Odgovarajući na isječak, oporbeni Yair Lapid upozorio je da su videozapisi koji pozivaju na pobunu unutar izraelske vojske "opasni i katastrofalni", bez obzira jesu li autentični ili namješteni.

U objavi na X-u, Lapid je rekao da "entuzijastično" dijeljenje videa od strane Netanyahuovih pristaša pokazuje "još jedan pokušaj izbjegavanja odgovornosti za onoga koji je doveo do najveće katastrofe u povijesti židovskog naroda od holokausta", misleći na premijerovo ponovno odbijanje da prihvati odgovornost za zločine 7. listopada.

“Ovom ludilu treba stati na kraj. Ovu vlast treba maknuti iz naših života prije nego što uništi sve što je istinito i sveto ovoj zemlji”, napisao je.

Gallant je uputio javni apel Netanyahuu ranije ovog mjeseca, rekavši u govoru da mora donijeti "teške odluke" kako bi unaprijedio upravljanje Gazom od strane ne-Hamasa, bez obzira na osobnu ili političku cijenu jer se ratni dobici narušavaju.

Netanyahu pod pritiskom

Gallant je u svom obraćanju upozorio da neće pristati na izraelsko civilno ili vojno upravljanje Gazom te da je upravljanje od strane palestinskih entiteta koji nisu pripadnici Hamasa, uz pratnju međunarodnih aktera, u interesu Izraela. Netanyahu je brzo uzvratio da "nije spreman prijeći s Hamastana na Fatahstan", misleći na palestinske vlasti kojima dominira Fatah.

Netanyahu i njegova vlada dugo su se suočavali s kritikama zbog odbijanja da naprave plan za upravljanje Pojasom nakon rata, a premijer je odbio održati suštinske rasprave u kabinetu o tom pitanju zbog zabrinutosti da bi mogli srušiti njegovu koaliciju usred protivljenja krajnja desnica.

Netanyahu je odbacio nastojanja da se palestinske vlasti uključe u poslijeratno planiranje, tvrdeći da se umjerenije protivljenje Hamasu, koji javno podupire dvodržavno rješenje, ne razlikuje od terorističke skupine koja vlada Gazom po tome što i ona odbija prihvatiti postojanje Izraela te promiče mržnju prema židovskoj državi.

IDF je također bio spriječen u svojim naporima da porazi Hamas širokim međunarodnim pritiskom da ne provede potpunu vojnu kampanju u Rafahu u južnoj Gazi, gdje su se stotine tisuća raseljenih Palestinaca sklonile.