Jedan moćan obrok za petak ili subotu - navečer
Nisam mogla odoljeti slasnom i mekanom bifteku u kombinaciji s kroketimaod bundeve (oni njoki od muškatne bundeve ne moraju se samo kuhati -mogu se i zapeći pa postati kroketi!). Recept ćete pronaći u postu Domaći njoki od muškatne bundeve.
Svi koji ne jedu meso, neka ne čitaju ovaj dio; naime tako se divno sljubljuje okus bifteka i kroketa od bundeve da mi upravo slinice cure po tastaturi. Sve to slano,
pa slatko, pa sočno, pa hruskavo ... uf! Ne znam kako sam do sada uopće jela
biftek bez tih kroketa!
Uz navedeni dvojac ne propustite nabadati listove salate od rikole i radiča s dodatkom nara/šipka! Salatu ćete jesti s čuđenjem ;).
Biftek, nakon mariniranja, bacite na vruću tavu i pecite onoliko koliko vam je potrebno da biste postigli razinu pečenosti koja vam najviše odgovara.
Nakon što ste to sve zalili jednim dobrim Cabernet Sauvignonom ili Merlotom
(to su vina koja smo imali na vinskoj karti u kući, molim vinare da me ispričaju ako sam upravo spojila nespojivo), razmislite o desertu!
Neka bude odraz čistog hedonizna i dekadencije! Naime, posebno sam za ovu priliku krenula topiti crnu čokoladu s malo merlota (jooj da mi je pri ruci bio kakav dobar teran :P), šećera, klinčića, kardamona i amaretta ... trebalo je još ispeći palačinke i prepržiti lješnjake da se navedeni preljev može preliti preko moćne gomilice.
Po lješnjacima u palačinki posipa se i malo šećera u prahu, tek toliko,da ne bude gorko ;).
... umak od tamne čokolade i merlota ...
za 10ak palačinki
150 g tamne čokolade
1 i pol dcl merlota
2,3 žlice šećera
prstohvat mljevenog klinčića
par zrna kardamona
malo vode
čep, dva amaretta
Na laganu vatru u posudu koju ste prethodno smjestili na drugu, veću posudu, do pola ispunjenu vodom, stavite tamnu čokoladu i malo vode.
Pustite da se otopi i povremeno promiješajte. Dodajte vino, šećer i začine i miješajte dok vam se ne učini da ste dobili ravnomjernu, gustu, sjajnu čokoladnu smjesu :P.
Kad to sve pojedete i popijete - ne gine vam izlazak do ranih jutarnjih sati. Bit ćete (pre)puni ... energije i spremni za najluđi provod u životu.
Čak vam ni kiša, a kamoli snijeg, neće stati na put!
Bifteke prije pečenja marinirajte u češnjaku, soli, papru, timijanu i maslinovom ulju
Isperite i natrgajte radič i ...
... rikolu i očistite ...
... nar odnosno šipak odnosno mogranj :). Sve zajedno spojite u salatu začinjenu s malo aceto balsamica, soli i maslinovog ulja
Pećnicu zagrijte na 180 C i pripremite njoke koji će postati kroketi! Posložite ih na papir za pečenje, posolite krupnom soli, paprom i dodajte koju grančicu timijana. Pecite ih dok ne postanu ...
... ovako zlatnožuto, hruskavo rešpečeni. Servirajte ih sa medium ili raw pečenim biftekom i gore navedenom salatom ...
... kao glavno jelo. Nakon kojeg slijedi - desert!
Ako su vam lješnjaci neočišćeni, morat ćete ih očistiti e da biste ih ...
... prepržili i mogli smjestiti u ...
... palačinku, posuti šećerom u prahu i preliti umakom od tamne čokolade i merlota što zapravo izgleda ...
... ovako! Prije nego sve skupa ...
... završi u zadovoljnom trbuščiću - slist'!
Nakon odgledanog dokumentarca o Doorsima, ipak sam se odlučila na veseliju verziju njihovog hita - Light My Fire!