JOŠ SEDAM DANA...

Josipović: Europa Hrvatsku ne dočekuje kao uteg

23.06.2013 u 10:33

Bionic
Reading

Za točno tjedan dana Zagreb će postati glavni grad Europe. Brojni visoki dužnosnici iz Europe i regije stići će Zagreb na središnju proslavu ulaska Hrvatske u Europsku uniju, a što nosi taj dan, ali i svi oni koji slijede kao punopravnoj članici EU, za Media servis govorio je predsjednik Ivo Josipović

Za svečanost koja će biti priređena u povodu hrvatskog ulaska u EU, predsjednik Ivo Josipović je rekao da će 'biti primjerena vremenima u kojima živimo'. 'Neće biti rasipništva, bit će umjerena kada je riječ o troškovima. Ali kada je riječ o umjetničkim i političkim porukama, bit će na zavidnoj razini', najavio je Josipović.

Prvog dana u srpnju u svom uredu organizira radni doručak za predsjednike zemalja regije, na kojem je tema, naravno, hrvatsko članstvo u Europskoj uniji i odnosi sa susjedima. Očekuje da će i oni koji žele pristupiti Uniji 'ispuniti uvjete koje trebaju, a koje smo i mi ispunili'.

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić dolazi na Pantovčak unatoč tome što su pozvani i predstavnici Kosova. 'O tim raznim uvjetima slušao sam samo iz medija, ne bih spekulirao o tome. Kod mene na radnom doručku bit će svi za istim stolom', konstatirao je Josipović.

Prisjetio se i hrvatskog puta u EU te istaknuo da 'svi koji pamte 2000. i prije, koji pamte da smo imali rat koji je sasvim sigurno spriječio Hrvatsku da možda od početka bude uzor u demokraciji i ljudskim pravima, moraju reći da je Hrvatska postala bolje društvo'.

'Sada otvaramo jednu novu stranicu i upravo taj pomak koji smo napravili, bez obzira na to što ga kroz svakodnevan život možda i nismo uvijek primijetili, znak je optimizma, znak je da u Europskoj uniji možemo bolje nego do sada', smatra Josipović.

Svjestan je i da ekonomski trenutak hrvatskog pridruživanja Uniji nije sjajan, ali ne dopušta tezu da nas europska javnost i mediji dočekuju kao uteg.

'Moram reći da se povremeno javljaju tekstovi na tu temu, ja sam ih vidio četiri, pet, šest. Vidio sam stotine tekstove u kojima se Hrvatska pozdravlja kao nova članica, tekstova koji govore o optimističnoj prognozi za Hrvatsku i Europsku uniju, a mi se uvijek vraćamo na tih 5, 6 ili 10 tekstova koji govore nešto loše. Sada je vrijeme kada moramo vjerovati u vlastite snage. Vjerujem da nećemo nikome biti na teret. Mi smo tu da radimo i napravit ćemo posao', zaključio je predsjednik Josipović.