PREDIGRA

Josipović i Pahor sastaju se u Salzburgu 2. ožujka

20.02.2013 u 14:49

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović susrest će se u subotu, 2. ožujka u Salzburgu sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom, priopćio je u srijedu Ured Predsjednika, a do sastanka dvojice predsjednika dolazi u trenutku kada ulazak Hrvatske u EU planiran za 1. srpnja ugrožava neizvjesnost oko rješavaja pitanja Ljubljanske banke i s njime povezane ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu.

Sastanak Josipovića i Pahora, prvi otkako je bivši slovenski premijer u prosincu prošle godine izabran na dužnost predsjednika države, održat će se na marginama svečane sjednice Europske akademije znanosti i umjetnosti u Salzburgu. Hrvatski i Slovenski premijeri Zoran Milanović i Janez Janša trebali bi se sastati 10. ožujka i pregovore o Ljubljanskoj banci, koji su u završnoj fazi, dići na višu razinu.

Janša je u pregovore uključio člana svog kabineta Tonu Kajzera umjesto ministra vanjskih poslova Karla Erjavca koji bi u petak trebao podnijeti ostavku. Erjavec i hrvatska hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić nedavno su u Otočcu ob Krki objavili da je pronađeno rješenje s više varijanti, ali nisu željeli iznijeti pojedinosti dok ga ne odobre vlade u Zagrebu i Ljbljani. U međuvremenu je otkazan sastanak Erjavca i Pusić planiran za 19. veljače, a šef slovenske diplomacije izjavio je da bi, u slučaju da je ostao glavni pregovarač, dogovor bio parafiran na tome sastanku, a slovenski parlament je hrvatski pristupni ugovor mogao ratificirati na zasjedanju početkom ožujka.

Ugovor o pristupanju Hrvatske EU-u ratificirale su 22 of 27 članica Unije, a Slovenija je jedina članica koja taj postupak još nije pokrenula. Josipović i Pahor bit će na svečanoj sjednici u Salzburgu proglašeni zaštitnicima Europske akademije znanosti i umjetnosti, znanstvene ustanove utemeljene 1990. koja promiče interdisciplinarne političke i znanstvene rasprave te transnacionalni dijalog i razvoj novih znanstvenih spoznaja.