Željko Jovanović:

'U HDZ-u se mijenjaju predsjednici, ali on ostaje pokret za Hrvatsku okovanu korupcijom'

08.01.2018 u 10:15

Bionic
Reading

Kriza u HDZ-u, kriza u SDP-u, ali i opći društveni trendovi jačanja konzervativnih stavova u Hrvatskoj bili su povod Novom listu za razgovor sa SDP-ovim saborskim zastupnikom Željkom Jovanovićem, koji je nedavno ponovno preuzeo i vođenje saborskog Antikorupcijskog vijeća

Govoreći o HDZ-u, Jovanović je u razgovoru za Novi list pojasnio zašto je poistovjetio dvije struje u toj stranci - onu desniju i ovu moderniju, europsku. 'Vuk dlaku mijenja, ali ćud ne. U HDZ-u se mijenjaju predsjednici, nema više ni Tuđmana, ni Sanadera, ni Jadranke Kosor, ni Karamarka, ali i s Plenkovićem to je uvijek onaj isti HDZ – pokret za Hrvatsku okovanu korupcijom i sukobom interesa. Zahvaljujući i najnovijem partneru HNS-u, s Vrdoljakom na čelu, Hrvatska je dobila sramotnu, neprirodnu, trgovačko-ortačku koaliciju sklepanu na laži i političkoj korupciji zbog vlasti pod svaku cijenu. To je koalicija bez reformi, bez ideja, ali i bez političke hrabrosti da provede nužne promjene u Hrvatskoj, posebno u pravosuđu i sudstvu, javnoj upravi te naravno i obrazovanju i zdravstvu. Upravo zbog toga prošlu je godinu, uz političku korupciju i ortački model kapitalizma, obilježila ofenziva konzervativne revolucije kojom se atakiralo na osobne slobode, slobodu medija i novinara. U jednoj riječi, Plenković i njegova vlada prema tim filofašističkim i sličnim nazadnjačkim pojavama odnose se – anemično', kazao je Jovanović.

Progovorio je Jovanović i o stanju u SDP-u. 'Ako je u svim anketama najpopularniji političar nitko, a sve mu je bliži demagoško-populistički netko, te znate da pritom mislim na Živi zid, onda je to nedvojben dokaz potpunog gubitka vjerodostojnosti Vlade, Hrvatskog sabora i oporbe, a time i politike u cjelini. Ali to je i izazov i šansa za SDP, čije vodstvo ima zadatak odmah preokrenuti trendove. Prema tome, Bernardić sa svojim najužim timom te Predsjedništvom u cjelini nema sve vrijeme ovog svijeta da iz krize izađe kao pobjednik i lider kojeg javnost prepoznaje. Smatram da je pred nama šest presudnih mjeseci i da u tom periodu Bernardić i vodstvo SDP-a moraju kriznim upravljanjem, komunikacijom vizije i strategije pokazati da mogu biti brana i nesavladiva tvrđava u borbi protiv nazadnjačkih snaga. Bernardić i Predsjedništvo moraju odmah, bez dana odlaganja, jasno odrediti šestomjesečne ciljeve, utvrditi strateške prioritete, akcijske planove, nositelje i indikatore uspješnosti te s Klubom zastupnika u Saboru, ali i stranačkom vojskom na terenu promovirati i komunicirati te politike i nuditi rješenja koja će građani prepoznati i prihvatiti. Ako na kraju proljetnog zasjedanja Sabora sadašnji loš trend ne bude preokrenut i rejting vraćen na vrijednosti što bliže HDZ-u, to će biti znak da aktualno vodstvo nije u stanju voditi SDP prema pobjedi na sljedećim izborima', poručio je Jovanović.

SDP-ov saborski zastupnik, nije tajna, kritizirao je i one koji su se bili obrušili na šefa stranke Davora Bernardića. Tako je Mirandu Mrsiću uoči drugog kruga lokalnih izbora poručio da zatomi ambicije.

  • +19
Predsjedništvo SDP-a Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Danas smatra da istupi poput Mrsićeva štete SDP-u. 'Kriza je uvijek i izazov za sve, ali ne volim kad se kriza SDP-a koristi u promociji osobnih ambicija što se skrivaju iza brige za stanje u SDP-u. Razna otvorena pisma, tvitovi, statusi na Facebooku i samoreklamerski kvazimesijanski istupi na televiziji ne dižu rejting, oni samo još jače ukopavaju unutarstranačke rovove zbog kojih povjerenje u SDP još više kopni. Njihove krokodilske suze govore da dijelu SDP-ovih viđenijih političara ni SDP ni socijaldemokracija nisu na prvom mjestu, nego prije svega njihove osobne ambicije. Pritom su te njihove osobne ambicije miljama daleko od liderskih sposobnosti koje trebaju vodećoj oporbenoj stranci, a SDP to još uvijek jest. I to, kao i nesnalaženje aktualnog vodstva, građani vide. Zato nam pada rejting!', poručuje Jovanović.

  • +14
Sva lica Željka Jovanovića Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Slaže se da je SDP-u potreban team building u Ogulinu, a šefu stranke Bernardiću savjetovao je kako popraviti komunikaciju s javnošću. 'Svakog tjedna presica jedna, tema jedna. Sa zastupnicima obilaziti teren i promovirati politike. U Rijeci smo bili uporni u javnim nastupima i postali itekako prepoznatljivi cijeloj Hrvatskoj, sjećate se?', kazao je Jovanović.