GROZD O MINISTROVU NAPUTKU

Jovanović provodi politiku 'crvenih kmera'

22.11.2013 u 14:12

Bionic
Reading

Dopredsjednik udruge Glas roditelja za djecu (GROZD) Ladislav Ilčić danas je rekao da je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović u svom pismu ravnateljima 'zaprijetio' svim odgojno-obrazovnim djelatnicima da ne smiju agitirati u vezi referenduma o braku, a istodobno sam koristi javni prostor da bi agitirao protiv

"Ministar obrazovanja zastrašuje djelatnike da ne bi tko slučajno rekao nešto za brak, a istovremeno se na Filozofskom fakultetu u Zagrebu održava tribina protiv braka, asistent riječkog Filozofskog fakulteta otvoreno u 'Novom listu' govori protiv braka, a i na nekim fakultetima se nalaze leci u kampanji protiv", rekao je Ilčić na kratkoj konferenciji ispred kina "Europa" u Zagrebu.

Upitao je i hoće li ministar Jovanović "sam sebi odrediti kaznu" budući da koristi javni prostor da bi agitirao protiv što je, navodi Ilčić, suprotno kodeksu dobre prakse za referedum iz 2007. Venecijanske komisije Vijeća Europe, po kojem državni dužnosnici ne bi smjeli koristiti javna sredstava odnosno političku poziciju u referendumskoj kampanji.

"Ministar u pismu ravnateljima prijeti nastavnicima da ne smiju u školama nametati tuđi svjetonazor. Pitamo se kako to da je za ministra svjetonazor koji je potpisalo 750.000 građana - tuđi. S druge strane, u školama je dobrodošao ministrov svjetonazor, a jedan primjer za promicanje tog svjetonazora jesu radionice koje provodi lezbijska udruga iz Rijeke s učenicima gimnazije u Opatiji", rekla je predsjednica udruge Grozd Kristina Pavlović. Ustvrdila je da se "sustavno i protuustavno" drugu godinu za redom provodi program zdravstvenog odgoja koji promiče taj dozvoljeni svjetonazor i nameće ga svim učenicima.

"Mislim da su prijetnje ministra mnoge nastavnike podsjetile na prošla vremena, vrijeme njihova djetinjstva, kada su nastavnici u školama morali, pod prijetnjom otkaza, što se i sada događa, učenicima nametati komunizam, ateizam i jugoslavenstvo kao jedini dozvoljeni svjetonazor. Očito je u današnje vrijeme jedini dozvoljeni svjetonazor - svjetonazor partije", ocijenila je Pavlović.

Na pitanje novinara od koga su dobili pritužbe, Ilčić je rekao da pritužbe dobivaju i od nastavnika i od roditelja koji govore da se svaki razgovor o referendumu na sve načine sprječava pa nastavnici o tome ne smiju razgovarati u školama, ne samo s učenicima, nego ni među sobom, u zbornici.

"Takva atmosfera straha nije primjerena demokratskom društvu", ocijenio je Ilčić i naveo kako su oni u Grozdu za pluralnost i žele da škola bude mjesto u kojem ne postoji dozvoljeni i nedozvoljeni svjetonazor nego da se otvoreno može govoriti o svemu.

Ponovio je i kako je Europski sud za ljudska prava u nekoliko presuda rekao da homoseksualni brak nije ljudsko pravo. Nakon toga, dodao je, svatko tko kaže da se ovim referendumom ugrožavaju prava manjina ili nije upoznat s činjenicama ili namjerno manipulira. Ovo je referendum za brak, za obitelj, za djecu, za demokraciju i za sretno i prosperitetno društo, temeljeno na općeljudskim vrijednostima, rekao je.

Predsjednik udruge Reforma Vatroslav Župančić je ministrov naputak ocijenio "užasnim", a takvu politku "politikom crvenih kmera" te ocijenio da uz ekonomsku krizu, Hrvatskoj prijeti i moralna ako se nastavi s takvom protukampanjom, "difamiranjem i javnim promicanjem svjetonazora koji je većini građana neprihvatljiv". Građane je pozvao da izađu na referendum i glasaju po savjesti. "A mi im predlažemo da zaokruže 'za'", dodao je Župančić.

300321,300328,300117,299695