Tijekom šegrtovanja u londonskom restoranu River Cafe Ana je naučila da juhe od naizgled nespojivih namirnica nerijetko nude pravu eksploziju okusa. Juha od kestena i celera prava je jesenska juha, koja će zadovoljiti i najveće sladokusce
SASTOJCI:
250 g kuhanih i oguljenih kestena, razrezanih na četvrtine
2 manje glavice celera, oguljene i narezane na kockice od 1 cm
30 g maslaca
75 g pancete, tanko narezane i narezane na štapiće od 5 mm
srce ili žuti, središnji dijelovi lisnatog celera
2 režnja češnjaka, oguljena i sitno nasjeckana
pileći ili povrtni temeljac
3 klekove bobice
4 svježa lista lovora, kojima je odstranjena središnja žila, nasjeckana vrlo sitno
sol
75 ml slatkog vrhnja ili milerama
50 g sira parmigiano reggiano, svježe naribanog
ekstra djevičansko maslinovo ulje
PRIPREMA:
Prije kuhanja, kestene zarežite u križ sa zaobljene strane. Potom ih kuhajte u kipućoj vodi ili mlijeku dok ne postanu mekani (oko 15 minuta), ili ih pecite u pećnici, zagrijanoj na 200°C, dok ne omekšaju. Ogulite kestene dok su još topli, jer ih je teže guliti kad se ohlade.
U velikoj posudi ili dubokoj tavi rastopite maslac i dodajte pancetu. Kuhajte je na laganoj vatri dok ne postane prozirna. Dodajte celer i pirjajte još nekoliko minuta, dok se arome ne pomiješaju. Posolite. U posebnom loncu zagrijte temeljac. Dodajte cijele oguljene kestene i nasjeckani češnjak u celer i pancetu. Miješajući kuhajte na laganoj vatri, a zatim dodajte klekove bobice i lovor. Dodajte vrući temeljac, pustite da zavrije i kuhajte 15-20 minuta, dok celer ne postane mekan.
Vilicom ili spravom za gnječenje krumpira razmrvite dio povrća da dobijete gustu juhu (to možete učiniti tako da odvojite dio povrća u drugu posudu, ispasirate ga i zatim vratite u juhu). Na kraju umiješajte vrhnje i poslužite s naribanim parmezanom i maslinovim uljem.