šokantno krvoproliće

Kako je Hamas uspio izvesti iznenadni napad? 'Radi se o velikom obavještajnom propustu Izraelaca'

08.10.2023 u 20:52

Bionic
Reading

Hamasova vojna ofenziva bez presedana, u kojoj su stotine Izraelaca poginuli, a više od tisuću ih je ozlijeđeno ili zarobljeno, dogodila se zbog 'nereda' u izraelskim oružanim snagama i obavještajnim službama, tvrdi Chuck Freilich, bivši zamjenik izraelskog državnog savjetnika za nacionalnu sigurnost

Freilich je napomenuo da krvoproliće dolazi 50 godina i jedan dan nakon početka Jomkipurskog rata 1973. godine. 'To je bio katastrofalan neuspjeh u odnosu na Egipat i Siriju. Ovo je katastrofalan neuspjeh u odnosu na Gazu', rekao je za Politico.

'To je neuspjeh u smislu obavještajne zajednice, operativno', rekao je Freilich. 'Jasno je da nas je ovo zateklo potpuno nespremne. Stožer divizije odgovoran za Gazu je bio zaposlen drugim stvarima, u kaosu su, pa je cijeli odgovor na napad kasnio', dodao je.

Freilich, koji je bio zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost početkom 2000-ih, a sada je profesor na Institutu za studije nacionalne sigurnosti Sveučilišta u Tel Avivu, rekao je da će izraelske obrambene snage ponovno zauzeti napadnute gradove i sela 'relativno brzo'. Nakon toga će uslijediti 'napadi vrlo velikih razmjera protiv Hamasa', rekao je.

'Pitanje je hoće li cilj biti osvojiti Gazu i srušiti Hamas, ili će ih samo jako, jako udariti', kazao je.

Freilich je uvjeren da će se početi postavljati pitanje je li Iran pomogao koordinirati palestinske militante, s obzirom da bi 'bilo iznenađujuće da je Hamas to mogao učiniti sam.'

Da je došlo do raspada izraelskog obavještajnog sustava smatra i Michael Horowitz, sigurnosni analitičar i voditelj obavještajnog odjela tvrtke za upravljanje rizikom Le Beck International.

'Na kraju dana, ovaj specifični scenarij - složeni napad s više incidenata uzimanja talaca i pokušaj "osvajanja" izraelskih gradova na nekoliko sati ili čak dana - nije nešto što Izrael nije imao na svom radaru,' Horowitz je rekao, složivši se da razmjeri razaranja ukazuju na 'veliki obavještajni propust'.

  • +2
Napad Hamasa na Tel Aviv Izvor: Profimedia / Autor: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

Za Freilicha, razmjeri sigurnosnih propusta vjerojatno će imati velike posljedice za one u vladi.

'Nakon Jomkipurskog rata, trebalo je tri i pol godine da se sruši vlada tadašnje premijerke Izraela Golde Meir. Mislim da ovaj put neće trebati toliko dugo', kazao je.