VERBALNI DELIKT

Karamarko protiv otkaza Gojan i Novak Srzić

18.03.2015 u 18:13

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko boravi na Korčuli gdje na prijevremenim lokalnim izborima te uspjeh u najmanje 60 posto ostalih gradova i općina u kojima se ponavljaju izbori. Osim o lokalnim izborima, Karamarko je odgovarao na pitanja novinara o aktualnim temama. Zagreb najvjerojatnije očekuju prijevremeni nakon raspada tamošnje vladajuće koalicije. Karamarko kaže da je HDZ sada 'poželjna udavača i svi se oko nje nešto motaju i vrte'. Odluku s kim i kako će ići u Zagrebu donijet će brzo

Što se tiče uhićenja sedam osoba u Srbiji optuženih da su sudjelovale u genocidu u Srebrenici, kaže da je pravna država u Srbiji proradila. Ali, naglasio je, potrebno je da ne bude selektivna i blaga prema svojim zločincima dok naše ljude tamo drže zatočenima poput Veljka Marića za čiji će se povratak zalagati i boriti.

Otkazi novinarkama HTV-a Elizabeti Gojan i Hloverki Novak Srzić vratili su nas u neka stara vremena. 'Nisam bio zadovoljan kako je gospođa Gojan komentirala inauguraciju. To je bilo ispod profesionalne razine, ali ne znam je li zaslužila da joj raskidaju ugovor i daju otkaz. Drastičniji je slučaj Hloverke Novak Srzić koja je kritizirala takav način vođenja, iznijela svoj profesionalni stav i de facto ušla u verbalni delikt po šefu HRT-a Goranu Radmanu. Nijedna od tih gospođa nije zaslužila otkaz', mišljenja je predsjednik HDZ-a.

Naravno, osvrnuo se i na rad Vlade. Od novog nacrta reformi Vlade o kojima će razgovarati s Europskom komisijom ne očekuje ništa. 'Doista, što ćemo očekivati. Četiri godine mandata uskoro. Čekam kad će oni reći da će biti izbori. Reformski paket će biti razmatran u svibnju u izbornoj godini. O čemu govorimo, to je malo smiješno. Sve skupa nas prave ludim. Neka odrede taj datum izbora pa ćemo razgovarati', poručio je Karamarko.

Vladu je snašlo i poništenje natječaja za izgradnju drugog kolosijeka i rekonstrukciju pruge Dugo Selo – Križevci.

'To je sve u skladu s dobrim običajima, navikama i nesposobnosti ove Vlade. Nijedan projekt nije pripremila na vrijeme tako da ništa ne možemo realizirati iz EU fondova. Slušali ste jučer bugarskog ministra koliko oni realiziraju, a za njih se priča da su na repu europske realizacije. Ispada da nije, da smo mi ispod svih razina', smatra šef oporbe.

Za probleme s monetizacijom u koje su zapali vodeći Karamarko kaže da je monetizacija njima trebala pokrpati jednogodišnji proračunski deficit, što je katastrofa i sad osiromašenim građanima nude da preko fondova uzmu autoceste. 'Treba reprogramirati kredite i napraviti jedan dobar program. Od 2018. te autoceste postaju rentabilne jer je i glavnica i kamate padaju i sačuvati taj status do izgradnje jadransko-jonske trase, a nakon toga će biti velik pritisak na našu autocestu. Suludo je to prodavati. Treba se dati u koncesiju neizgrađeno. To je vlada bez ideje strategije, vizije i danas nam je tako kako jeste. Vidite da idu na provociranje svađa prijetnje zatvorima, ideološki', kazao je i nastavio: 'A što da vam kažem, kao šef najjače hrvatske političke stranke koja je trenutno u opoziciji. Volio bih da mogu nešto dobro reći za naše političke konkurente iz jednostavnog razloga što bih volio da se bolje živi u našoj zemlji, ali ogroman broj ljudi se iselio, ogroman broj radnih mjesta se ugasio.'

Lokalne novinare zanimalo je kako će riješiti problem prometne izolacije Korčule, a Karamarko je predložio izgradnju podvodnog tunela u dužini od 900 metara kojim bi se otok povezao s Obrebićem na Pelješcu. Na opasku novinara da je riječ o još jednoj investiciji koja će ostati u zraku poput Pelješkog mosta, Karamarko je poručio da se Pelješki most mora napraviti. 'To je aksiom svih aksioma', zaključio je.