TEŠKE OPTUŽBE

Kerum: Baldasar je kupio dvoje mojih vijećnika, dao im je kafiće

03.11.2015 u 09:51

Bionic
Reading

Teške optužbe iznio je gradonačelnik Splita Ivo Baldasar neposredno uoči sjednice Gradskog vijeća, na kojoj bi se trebao usvojiti proračun za 2016. godinu: dok se najveći dio oporbe odlučio na bojkot i pokušaj rušenja kvoruma, navodno jer nisu imali dovoljno vremena za kvalitetnu pripremu, on je izjavio da je šef splitskog HDZ-a Petar Škorić 'fizički prijetio vijećnicima da ne dolaze na sjednicu'

'Dio članova HDZ-a, gospodin Škorić i gospodin Ramljak, fizički su prijetili vijećnicima da ne dođu na sjednicu Gradskog vijeća', izjavio je Baldasar potvrdivši da ne namjerava odustati od današnjeg usvajanja gradskog proračuna. Čini se da mu je jako važno da se to dogodi prije parlamentarnih izbora, dok oporba želi da se to odgodi.

'Nije bilo nikakvih prijetnji ni razgovora, ničega, osim razgovora s gradonačelnikom i predsjednikom Gradskog vijeća gdje smo željeli na džentlmenski način dogovoriti da na miran način odgodi ovu sjednicu Gradskog vijeća za vrijeme kada njemu odgovara. Nikakvih prijetnji nije bilo', uzvratio je predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić. Optužio je Baldasara za diktaturu jer se proračun pokušava donijeti bez ikakvih konzultacija s ostalim snagama u Gradskom vijeću.

Oporba iz HDZ-ove koalicije, ali i stranke Pametno Marijane Puljak te Kerumova HGS-a, uoči sjednice poručivala je da neće pristati na ovaj tip odlučivanja, no na koncu se dogodio nevjerojatan obrat: u vijećnici se pojavilo dvoje vijećnika HGS-a, Marijo Sičić i Marija Mladineo te su tako osigurali kvorum za donošenje odluka.

Izgledalo je kao da je Kerum opet spasio Baldasara, no predsjednik HGS-a desetak minuta kasnije pojavio se u Banovini bijesan kao ris:

'Marijo Sičić i Marija Mladineo izbačeni su iz HGS-a! Baldasar ih je kupio: jedno od njih dobilo je kafić na Žnjanu, a drugo na Trsteniku! Razočaran sam, ali to je istina. Izbačeni su! Nisu na njihova imena, ali to su njihovi lokali. To govorim pod punom odgovornošću, neka me tuže!' objavio je Kerum i napustio sjedište splitske gradske uprave.

U tek nešto više od sat vremena Baldasarovi vijećnici doista su uspjeli odraditi čak tridesetak točaka dnevnog reda, između ostalih i proračun za 2016. koji je usvojen - bez rasprave. Gradonačelnik je potom uzeo riječ i zahvalio se prisutnim vijećnicima 'na građanskoj hrabrosti'.
Kerumove optužbe nije komentirao.