REAKCIJE NA NOVE ČELNIKE EU-A

Kina toplo pozdravlja, Turska zazire od Rompuya

20.11.2009 u 15:49

Bionic
Reading

Rusija, Njemačka i Kina pozdravile su u petak izbor novih čelnih ljudi Europske unije, dok je Turska s druge strane zabrinuta, prenose agencije

Kako prenosi njemačka agencija dpa, Rusija se nada da će novi stalni predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy i visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton osigurati kontinuitet u odnosima EU-a i Rusije, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

"Uvjeren sam da će Herman van Rompuy nastaviti na putu razvoja strateškog partnerstva s Rusijom", rekao je Lavrov na sastanku s njemačkim kolegom Guidom Westerwelleom u Moskvi.

Dodao je također kako se raduje suradnji s Ashton, koja je kao povjerenica EU-a za trgovinu Moskvu uvijek shvaćala ozbiljno.

"Nadamo se da će tako nastaviti i u svojoj novoj ulozi", rekao je.

Njemački ministar vanjskih poslova Westerwelle također je pozdravio izbor Van Rompuyja i Ashton, istaknuvši kako su oni "sposobne osobe". "Van Rompuy i Lady Ashton očekuju veliki izazovi", rekao je.

Kineski premijer Wen Jiabao, po agenciji France presse, ocijenio je kako je izbor prvog predsjednika Europske unije "važna etapa" u europskoj integraciji. "To označava novu važnu etapu prema europskoj integraciji. Toplo čestitamo", rekao je Wen.

Imenovanje belgijskog premijera Hermana van Rompuya prvim predsjednikom EU-a izazvalo je, međutim, zabrinutost u Turskoj zbog njegovih ranijih izjava o europskoj perspektivi Ankare, kaže dpa.

"Loše vijesti", upozorava list Radikal, dok Vanat u naslovu ističe "Protivljenje Turskoj na vrhu EU-a". Turski tisak podsjeća da je Rompuy svojedobno, kada je bio u oporbi, kazao da "Turska nije dio Europe i to nikada neće biti".