objavljene fotografije

Kineska vojska vježba gađanje 'američkih aviona' i sprema se za napad na Taipei

05.07.2024 u 15:11

Bionic
Reading

Kineska vojska za obuku koristi makete američkih borbenih aviona, pokazuju objavljene satelitske snimke

Među maketama koje Kinezi koriste za gađanje, a koje se nalaze na vojnom poligonu u pustinji Taklamakan, vide se one koje podsjećaju na američke avione 5. generacije poput F-22 i F-35. Satelitske slike koje to dokazuju objavljene su na društvenim mrežama.

Iz slika je vidljivo da su neke makete oštećene, dok su druge potpuno izgorjele, kao da su bile pogođene. Korištenje tih maketa moglo bi značiti da se Kina priprema za potencijalni sukob s SAD-om i njenim saveznicima koji koriste avione F-35, poput Japana, Singapura, Australije i Južne Koreje, a potencijalno i Tajvana. Neki, pak, zapadni stručnjaci smatraju da bi korištenje ovakvih maketa moglo biti povezano s razvojem posebnog sofvera za infracrveno navođene projektile, a koji su dizajnirani za hvatanje cilja na temelju unaprijed učitane siluete, piše vojni portal Militarny. Nije to prvi put da kineska vojska vježba na 'američkim' metama, jer je već prije objavljeno da su na poligonima imali makete brodova koji podsjećaju na američke.

  • +12
Kineska vojska Izvor: Profimedia / Autor: Qian Hong / Xinhua News / Profimedia

Osim maketa američkih aviona, kineska vojska izradila je i posebne makete dijelova Taipeija, glavnog grada Tajvana, u prirodnoj velični, i to onih dijelova u kojima se nalaze ured premijera, parlament i ured predsjednika države. Te makete mogu se koristiti za vježbanje preciznih zračnih napada, ali i za obuku pješačkih jedinica. Podsjetimo, Kina ne priznaje neovisnost Tajvana, te ga smatra dijelom svog teritorija. Svega nekoliko državica priznalo je Tajvan, među njima nijedna važna ni ekonomski ili vojno moćna, no mnoge svjetske sile, pogotovo SAD, održavaju bliske odnose s njime te mu osiguravaju vojnu pomoć.