'pravi trenutak'

Kinezi žele produbiti odnos s Nijemcima: 'Ovo će biti vrlo važan radni susret'

19.06.2023 u 17:54

Bionic
Reading

Kina želi ukloniti prepreke i produbiti odnose s Njemačkom priopćio je kineski premijer Li Qiang u ponedjeljak uoči dolaska u Berlin gdje bi trebale biti održane njemačko-kineske konzultacije na razini vlada

„Današnji svijet se nalazi u jednoj fazi kaosa i preokreta. I baš u takvim vremenima je još važnije da građani Njemačke i Kine tradiciju prijateljstva održavaju na visokoj razini“, stoji u priopćenju Li Qianga. On je izrazio uvjerenost da će put njegove delegacije u Njemačku pospješiti odnose dviju država.

“Ovo će biti putovanje koje će nastaviti naše prijateljstvo i produbiti suradnju“, poručio je Qiang. Njega je u ponedjeljak odmah nakon dolaska u Berlin primio predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier. U pratnji Lija, kojemu je ovo prvo putovanje u inozemstvo nakon dolaska na funkciju predsjednika vlade u ožujku, nalaze se i brojni članovi njegovog kabineta koji će u utorak sudjelovati u njemačko-kineskim konzultacijama na razini vlada.

Ove oblike suradnje Berlin i Kina njeguju od 2011. na inicijativu tadašnje kancelarke Angele Merkel. U ponedjeljak navečer će kineskog kolegu po položaju primiti i njemački kancelar Olaf Scholz na radnoj večeri na kojoj bi trebali biti dogovoreni detalji oko konzultacija koje se održavaju u utorak. Prije toga Scholz bi Qianga trebao primiti uz vojne počasti u kancelarskom uredu.

Njemački kancelar je izjavio kako očekuje „vrlo važan radni susret“. „Ovo je pravi trenutak u globalnoj situaciji u kojoj je posebice smisleno razmijeniti iskustva“, rekao je Scholz tijekom vikenda.

Na konzultacijama bi prije svega trebalo biti riječi o borbi protiv klimatskih promjena i prilagodbi gospodarstva ovom procesu no promatrači polaze od toga da će se na dnevnom redu naći i ruska agresija na Ukrajinu, pitanje oko kojeg se Njemačka i Kina razilaze posebice kada je u pitanju osuda Moskve.

Odnosi Njemačke i Kine su posebice zahladili nakon ruske agresije na Kinu i promjene njemačke sigurnosne doktrine koja otežava sudjelovanje stranih tvrtki u tzv. osjetljivoj infrastrukturi. Nedavno je njemačka vlada značajno ograničila utjecaj kineske tvrtke Costco u vlasničkoj strukturi kontejnerske luke u Hamburgu.

Nakon Berlina kineska delegacija bi trebala posjetiti i Muenchen gdje bi se Li Qiang trebao susresti s bavarskim premijerom Markusom Soederom i predstavnicima gospodarstva.