europski izbori

Koalicija liberalno-centrističkih stranaka predstavila listu za Europski parlament

14.05.2024 u 16:47

Bionic
Reading

Kandidati na europskim izborima koalicije 12 liberalno-centrističkih stranaka, na čelu s nositeljem liste Valterom Flegom (IDS), zalagat će se za zajedničku europsku viziju u poljoprivredi, obrtništvu, industriji, zaštiti ljudskih prava i proširenju EU, istaknuto je u utorak.

"Ovo je lista tolerancije i razuma, lista zajedničkih vrijednosti, jer dvije od ovih stranaka su članice vladajuće većine, a dvije su u opoziciji u Hrvatskoj. Ali naše osnovne vrijednosti, europske vrijednosti liberalne i demokracije su naravno zajedničke", rekao je predsjednik Narodne stranke - Reformisti i kandidat na listi Radimir Čačić na konferenciji za medije.

Uz Flegu i Čačića, koji je 11. na listi, predstavljeni su kandidatkinja Gabriela Bošnjak (HSLS), peta na listi, te Krunoslav Lukačić (HNS) koji je deseti na listi za EU parlament.

Čačić je rekao kako će im jedna od ključnih stvari biti jačanje utjecaja regija i mogućnosti da direktno imaju pristup europskom novcu, s obzirom da je 80 posto svih investicija vezano za europski novac, ne samo u Hrvatskoj nego i u tranzicijskim zemljama.

Kazao je da je njegova stranka članica Europske demokratske stranke (EDP), dodavši kako liberali u Europi imaju tri osnovne grupacije i zajedno nastupaju na izborima te djeluju u zaštiti i promociji europskih vrijednosti.

"To će se i ovaj put pokazati posebno važnim, naročito kada imamo porast snage i utjecaja desnice, pa i ekstremne desnice. Pozicija stvarnih, ozbiljnih, snažnih zaštitnika i promotora europskih i liberalnih vrijednosti, liberalnih stranaka je posebno važna", istaknuo je.

Naglasio je da je Flego u prošlom sazivu EU parlamenta puno učinio za promociju hrvatskih interesa i liberalnih vrijednosti. "Njegovi uspjesi, posebno na prihvaćanju europskih koridora na željeznici, što je naročito važno za našu malu zemlju, još jednom su dokazali značaj i utjecaj koji Hrvatska ima putem liberalnih stranaka u Europskom parlamentu", istaknuo je Čačić.

  • +3
Koalicija liberalno-centrističkih stranaka Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Flego je poručio kako ih ujedinjuje "europska ideja, želja i volja za rezultatima, želja za strateškom autonomijom Europe", istaknuvši kako je u ovim izazovnim vremenima potrebno okrenuti se našim poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima, da bi bili konkurentniji u globalnom svijetu. 

Glavni tajnik EDP-a i EU zastupnik Sandro Gozi istaknuo je da je suradnja između demokrata i liberala među najuspješnijima u EP-u, zahvaljujući čemu je započeta transformacija EU-a, a Hrvatska dobiva značajna sredstava iz plana oporavka.