Krešina salata od pečene cikle sa želeom od naranče i đumbira
Ovo je pomno (o)smišljeni recept moga bratića Krešimira, Kreše, Nikolića koji godinama živi i radi u Beču. Pritom u slobodno vrijeme genijalno kuha, recepte redovito objavljuje na Coolinarici, glumi, svira gitaru, komponira glazbu za kazališne predstave, a inače je PR za United Nations (nadam se da sam ovo smjela spomenuti - gulp!).
I ovo narančasto pored cikle, što se vidi na fotki na sreću nije bundeva nego - naranča!
Obzirom na zajedničko nam bosansko podrijetlo iz čiste sam nostalgije u tekstu recepta ostavila riječ - tepsija. Tako je posudu u kojoj se nešto peče nazivala naša živopisna bakica Ludmila koje se rado sjetim gotovo svaki dan.
Kad sam bila djevojčica, Krešo je bio maneken i izgledao kao tipičan primjerak sljedbenika New Wave-a. Zato sam i odabrala stvar koja opisuje njegov stil - gledan mojim, dječjim očima. Doduše, nisam bila baš ovako mala, da ne biste pomislili kako je dotični Krešo skoro penzioner, ali je ovo jedina fotka koju sam pronašla, a da ima jesensku pozadinu :P
Krešin recept - Krešinim riječima
Tko ju još nije kušao na ovaj način, nikada ne bi rekao da se u cikli
krije tolika slast. Pečenjem u pećnici u cikli se karamelizira šećer
uz istovremenu redukciju količine vode. Rezultat je intenzivna,
slatkasto baršunasta aroma. Kada se ovome doda kiselkasta naranča i
diskretna ljutina džumbira, dobije se savršeno harmonična eksplozija
okusa.
za 4 osobe
1 kg cikle
1 l svježe ocijeđenog soka od naranče
2 žlice šećera
12 listova želatine
1 kavena žličica džumbira
svježi timijan
reducirani aceto balsamico
maslinovo ulje
pinjoli
Ciklu oguliti i rezati na kockice veličine cca. 2x2 cm.
Položiti na nauljenu tepsiju i staviti u pećnicu na 180°C dok cikla
ne omekša. To će trajati 60 do 90 minuta.
Na tavi karamelizirati 2 jušne žlice šećera, dodati 1 litru svježe
iscijeđenog soka od naranče i zagrijati do ključanja. Dodati
nekoliko drobljenih sjemenki kardamona, žlicu naribanog đumbira i narančine korice.
Kad se smjesa ohladila, dodati rukom iscijeđene listove
želatine, koji su se prethodno 5 minuta namakali u hladnoj vodi.
Promiješati i uliti u formu koju smo obložili prozirnom folijom. Nakon
što se smjesa ohladila, ostaviti je na nekoliko sati u frižideru da se
stisne.
Na tanjur naizmjenice slagati kockice cikle i na 2x2 cm narezane
kockice želea od naranči. Posoliti, popapriti, dodati malo maslinova
ulja, listiće svježeg timijana. Sve preliti reduciranim aceto balsamicom i
po želji posuti preprženim pinjolima.
Krv nije voda! Em pečena cikla, em svježi timijan ... jedino nedostaje malo bundeve
Napomena:
Reduciranje aceto balsamica:
U odgovarajućoj posudi zagrijati aceto balsamico i kuhati na laganojvatri dok se količina ne reducira na pola. Po želji dodati žličicu meda. Takvu sirupastu smjesu preliti po salati.