Kuhanje s djecom - avantura bez granica

Kuhanje s djecom - avantura bez granica

13.01.2012 u 02:00

Bionic
Reading

Kuhanje s Petrunjelom, tako se zove moja neobična, osmogodišnja nećakinja, je pravo zadovoljstvo! Osim par povreda na radu, poput izrezanih i umalo naribanih prstića, što je normalno za sve predane kuhare, naša je kuhinjska avantura završila maestralno!

Ispekle smo zdravi čips i banana kruh s orasima i kokosom i sve zalile sokom od cijeđene naranče s dodatkom limete, egzotičnog sirupa i par listova bosiljka.


Jednostavni, osvježavajući, dječji recepti prikladni za odrasla ali nikako i ...


... pseća nepca ;)


Ako nemate vlastito dijete, posudite jedno i priuštite si/mu zadovoljstvo kuhanja. 



Petrunjelu vam ne dam! Iako ovdje krade Tonijev najdraži - tiramisu :)


Mala chef - ica sve zna i treba joj samo dopustiti da to iskaže Sigurna sam da je to jednostavnije kad se ne radi o vlastitome djetetu ;)


Htjet će sve radtiti sama, naravno, što znači da zanemarite ...


... pravila i urednost i mahnito brisanje radnih površina nakon svakog guljenja, rezanja


Moj se kontrolfrikizam utišao nakon što sam umalo naribala vlastiti palac, prolila vrući, rastopljeni maslac po pločicama, srećom, i ispustila dragocijeni fotoaparat na iste kuhinjske pločice! Srce mi je stalo - zbog aparata, ne palca, imam drugi, palac, a fotić samo jedan i vrijedan!


Od tog je trenutka ...


... sve radila Petrunjela! ;)


zdravi čips od banana bundeve, krumpira i batata

za dvije osobe


1 banana bundeva (imate ih na Britancu)
2 manja batata
1 veći, mladi krumpir
krupna sol
grančica mažurana
maslinovo ulje

Zagrijte pećnicu na 200 C.

Povrće ogulite i naribajte na ploške (pazite na prstiće). U vatrostalnu posudu stavite prvo papir za pečenje i po njemu u tankom sloju položite ploške krumpira, bundeve i batata. Posolite i prelijte maslinovim uljem i preko svega smjestite grančicu mažurana.

Ubacite budući chips u pećnicu i pustite da se peče dok mu rubovi ne posmeđe i ne postane hruskav.


Servirajte derištu uz kakav dobar dječji film i sok od cijeđene naranče


Petrunjela je odabrala sirup od marakuje za podebljavanje navedenog soka, ubacila par listića svježega bosiljka i iscijedila pola tube agavinog sirupa.


Tvrdila je da je sok prekiseo!

Dodala je i puno leda i ...


... porezala se - također


Za kruščić od banane važno je nasjeckati banane ...


... kušati ih i tek onda ...


... izmiksati štapnim mikserom

Kruščić od banane s kokosom i orasima
(za nezaboravan doručak)

za 4 osobe

(Petrunjelu, Điva, Anu i Joška)

2 šalice namjenskog brašna
3/4 žličice praška za pecivo
1/2 žlice soli
1/2 šalice kristalnog šećera
1/4 šalice rastopljenog maslaca
2 velika, domaća jaja
1 1/2 šalica oguljenih, nasjeckanih i izmiksanih banana
1/4 šalice jogurta
3 žličice ruma
1/2 žlice ekstrakta vanilije
1/2 šalice prepečenih listića kokosa
1/2 šalice prepečenih oraha
1/2 šalice šećera u prahu
1 1/2 žličica soka limete

Zagrijte pećnicu na 170 C.

U jednoj posudi zamiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Stavite je sa strane.

U drugoj posudi izmiksajte maslac i šećer i u smjesu dodajte jedno po jedno jaje. Preko te smjese izlijte banane, jogurt, rum i vaniliju.

Miksajte dok se sve ne pretvori u gustu, glatku smjesu u koju ćete potom uliti sadržaj iz prve posude (brašno & co.).


Na kraju ručno umiješajte prepečeni kokos ...


... i orahe


Prelijte tijesto u kalup i posipajte pahuljicama kokosa. Smjesa mora biti lagano tekuća.

Pecite 60 minuta na gore navedenoj temperaturi i provjeravajte pečenost krušćića drvenim štapićem. Trebao bi izaći suh - nakon uboda u tijesto.
Kad je kruščić pečen izvadite ga iz pećnice i kalupa i pustite da se ohladi.


U međuvremenu na laganoj vatri ...


... pomiješajte sok limete i šećer u prahu

Dobivenu smjesu prelijte preko kruščića i pustite da se osuši.


Servirajte djeci, i odraslima, uz šalicu kakaa ili mirisnog, blagog, ukusnog bijelog čaja


I tisuću poljubaca! :P

Foto: Jelena Iva Nikolić
Pure Love!

Petrunjela, kao i ja, obožava Marilyn Monroe stoga joj ispunjavam muzičku želju