Kuhanje s Petrunjelom, tako se zove moja neobična, osmogodišnja nećakinja, je pravo zadovoljstvo! Osim par povreda na radu, poput izrezanih i umalo naribanih prstića, što je normalno za sve predane kuhare, naša je kuhinjska avantura završila maestralno!
Ispekle smo zdravi čips i banana kruh s orasima i kokosom i sve zalile sokom od cijeđene naranče s dodatkom limete, egzotičnog sirupa i par listova bosiljka.
Jednostavni, osvježavajući, dječji recepti prikladni za odrasla ali nikako i ...
... pseća nepca ;)
Ako nemate vlastito dijete, posudite jedno i priuštite si/mu zadovoljstvo kuhanja.
Petrunjelu vam ne dam! Iako ovdje krade Tonijev najdraži - tiramisu :)
Mala chef - ica sve zna i treba joj samo dopustiti da to iskaže Sigurna sam da je to jednostavnije kad se ne radi o vlastitome djetetu ;)
Htjet će sve radtiti sama, naravno, što znači da zanemarite ...
... pravila i urednost i mahnito brisanje radnih površina nakon svakog guljenja, rezanja
Moj se kontrolfrikizam utišao nakon što sam umalo naribala vlastiti palac, prolila vrući, rastopljeni maslac po pločicama, srećom, i ispustila dragocijeni fotoaparat na iste kuhinjske pločice! Srce mi je stalo - zbog aparata, ne palca, imam drugi, palac, a fotić samo jedan i vrijedan!
Od tog je trenutka ...
... sve radila Petrunjela! ;)
zdravi čips od banana bundeve, krumpira i batata
za dvije osobe
1 banana bundeva (imate ih na Britancu)
2 manja batata
1 veći, mladi krumpir
krupna sol
grančica mažurana
maslinovo ulje
Zagrijte pećnicu na 200 C.
Povrće ogulite i naribajte na ploške (pazite na prstiće). U vatrostalnu posudu stavite prvo papir za pečenje i po njemu u tankom sloju položite ploške krumpira, bundeve i batata. Posolite i prelijte maslinovim uljem i preko svega smjestite grančicu mažurana.
Ubacite budući chips u pećnicu i pustite da se peče dok mu rubovi ne posmeđe i ne postane hruskav.
Servirajte derištu uz kakav dobar dječji film i sok od cijeđene naranče
Petrunjela je odabrala sirup od marakuje za podebljavanje navedenog soka, ubacila par listića svježega bosiljka i iscijedila pola tube agavinog sirupa.
Tvrdila je da je sok prekiseo!
Dodala je i puno leda i ...
... porezala se - također
Za kruščić od banane važno je nasjeckati banane ...
... kušati ih i tek onda ...
... izmiksati štapnim mikserom
Kruščić od banane s kokosom i orasima
(za nezaboravan doručak)
za 4 osobe
(Petrunjelu, Điva, Anu i Joška)
2 šalice namjenskog brašna
3/4 žličice praška za pecivo
1/2 žlice soli
1/2 šalice kristalnog šećera
1/4 šalice rastopljenog maslaca
2 velika, domaća jaja
1 1/2 šalica oguljenih, nasjeckanih i izmiksanih banana
1/4 šalice jogurta
3 žličice ruma
1/2 žlice ekstrakta vanilije
1/2 šalice prepečenih listića kokosa
1/2 šalice prepečenih oraha
1/2 šalice šećera u prahu
1 1/2 žličica soka limete
Zagrijte pećnicu na 170 C.
U jednoj posudi zamiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Stavite je sa strane.
U drugoj posudi izmiksajte maslac i šećer i u smjesu dodajte jedno po jedno jaje. Preko te smjese izlijte banane, jogurt, rum i vaniliju.
Miksajte dok se sve ne pretvori u gustu, glatku smjesu u koju ćete potom uliti sadržaj iz prve posude (brašno & co.).
Na kraju ručno umiješajte prepečeni kokos ...
... i orahe
Prelijte tijesto u kalup i posipajte pahuljicama kokosa. Smjesa mora biti lagano tekuća.
Pecite 60 minuta na gore navedenoj temperaturi i provjeravajte pečenost krušćića drvenim štapićem. Trebao bi izaći suh - nakon uboda u tijesto.
Kad je kruščić pečen izvadite ga iz pećnice i kalupa i pustite da se ohladi.
U međuvremenu na laganoj vatri ...
... pomiješajte sok limete i šećer u prahu
Dobivenu smjesu prelijte preko kruščića i pustite da se osuši.
Servirajte djeci, i odraslima, uz šalicu kakaa ili mirisnog, blagog, ukusnog bijelog čaja
I tisuću poljubaca! :P
Pure Love!
Petrunjela, kao i ja, obožava Marilyn Monroe stoga joj ispunjavam muzičku želju