poharani staklenici

Stravično nevrijeme u Bošnjacima, vlasnica na rubu suza: 'Sve je uništeno'

02.07.2024 u 13:17

Bionic
Reading

Nevrijeme koje je u ponedjeljak navečer poharalo Bošnjake u špici sezone potpuno je uništilo hidroponski uzgoj rajčica u tvrtki Ruris. Šteta je višemilijunska, govori vlasnica

Niti jedno staklo na pet hektara staklenika u kojemu se uzgajaju rajčice tvrtke Ruris iz Bošnjaka nije preživjelo stravično nevrijeme koje je poharalo taj kraj Hrvatske u ponedjeljak navečer. Gotovo susprežući suze, u telefonskom razgovoru, vlasnica Tanja Bilić nam je rekla kako je šteta višemilijunska na samom objektu.

'Nije ostalo ništa', kaže.

Upravo su u špici sezone kada su u pitanju rajčice koje plasiraju u Kaufland. Kaže kako su ih već kontaktirali i obavijestili da u plastenicima nije ostalo - ništa.

'Sve je uništeno. Prestrašno', govori nam vlasnica tvrtke koja se posljednjih 17 godina bavi uzgojem rajčica u Bošnjacima. Ovo povrće proizvode na 45.000 četvornih metara, a prinos im se kretao između 60 i 65 kilograma po 'kvadratu'. Iako imaju osiguranu proizvodnju, šteta koju su pretrpjeli je, kaže, višemilijunska.

'Prošle godine smo imali oluju, ali smo uspjeli popraviti sve brzo, ali ovo nevrijeme nas je doslovno dotuklo. Cijeli dan smo jučer gledali u radare, vidjeli što nam se približava, i ništa nismo mogli. Voljela bih da nam dođu sada oni koji sjede u uredima i vide kako izgleda u realnom sektoru, na terenu, kada kažu da se ništa ne može napraviti da se ovakve katastrofe donekle spriječe', očajna je Tanja Bilić.

Što će raditi, i kako krenuti u sanaciju koja je, napominje opasna, jer je stakla posvuda, ne zna. U tvrtki je zaposleno 50 ljudi, mahom iz Bošnjaka i okolnih sela, ali kaže da su i oni očajni jer vrlo je malo njih ostalo s cijelim krovom nad kućom.