BRANI ČAVLOVIĆ SMILJANEC

Linić: Ako Milanović smijeni šeficu Porezne, to će biti politička odluka!

30.04.2014 u 10:15

Bionic
Reading

Ministar financija Slavko Linić uoči sjednice Vlade rekao je da interna istraga Ministarstva nije otkrila nikakav propust u radu šefice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec te da bez obzita na istragu zbog navodnog trgovanja utjecajem može i dalje obnašati svoju dužnost. Smijeniti ju može samo premijer Zoran Milanović i to, kaže Linić, političkom odlukom

Linić je rekao u četvrtak da ostaje pri odluci da Nada Čavlović Smiljanec i nakon otvaranja USKOK-ove istrage može nastaviti obnašati svoju funkciju šefice Porezne uprave.

Na novinarsku opasku da je Branko Šegon morao otići zbog mnogo manjeg krimena, Linić je odgovorio da je Šegon bio stranački čovjek koji je morao otići zbog političke odluke premijera Zorana Milanovića. 'To nije bila stručna, nego politička odluka kojoj sam se povinovao', rekao je. Međutim Linić i dalje ističe da je Šegon bio izvanredan radnik i da je odlično radio svoj posao. Ako premijer isto postupi u slučaju Nade Čavlović Smiljanec, Linić je rekao da će i tada poštovati političku odluku.

Na pritužbe iz pravosuđa da javno objavljuje dokumente koje su dio istrage, Linić kaže da su istrage u Ministarstvu financija javni dokumenti: 'Zato ne vidim razlog da ih ne objavimo. Smatram da time ne ometamo istragu. Oni koji smatraju da ih ne treba objaviti – ne cijenim njihovo mišljenje. Smatram da je moralno obrazložiti svoje poteze, a svoje odluke nikad politički ne obrazlažem, već to temeljim na nalazima i dokumentima. Ako svoje odluke ne bih argumentirao dokumentima i nalazima, bio bih neodgovoran', objasnio je Linić.

Na pitanje podržava li Milanovićev apel tužiteljstvu da mora istražiti zašto odgovorni u Poreznoj upravi u mandatima prije dolaska na vlast Kukuriku koalicije nisu revno naplaćivali porezne obveze, zbog čega je vrtoglavo narastao porezni dug prema državi, u iznosu od čak 51 milijardu kuna, Linić je odgovorio podacima o kaosu koji su zatekli u financijama Porezne uprave.

'Sjetite se brojki koje smo zatekli - 51 milijarda nenaplaćenih potraživanja, a od toga je manje od 26 milijardi bilo naplativo. Sve ostalo bile su zastarjele obveze koje nismo mogli naplatiti pa smo ih morali otpisati. Od spomenutih 26 milijardi Vlada je imala svoje programe i to su bila dva reprograma. Riješili smo preko 7.500 subjekata i 3,4 milijarde kuna, no kad smo vidjeli da to nije dovoljno, krenuli smo u zajednički posao s ostalim vjerovnicima kroz predstečajne nagodbe 6.500 subjekata i dosad smo riješili dodatnu milijardu i pol potraživanja. S druge strane, 35.000 zahtjeva za stečajeve uputili smo sudu jer nije bilo nikakve šanse za naplatom dugova. Dakle Vlada je vrlo aktivno radila na rješavanju financijskog kaosa i to su rezultati našeg dvogodišnjeg rada', detaljno je obrazložio ministar financija.

Dok je razgovarao s novinarima ispred zgrade Vlade, netko je iz automobila koji je prolazio Markovim trgom Liniću dobacio uvredu: 'Pederu!' No ministar financija nije reagirao, već je nastavio razgovarati s novinarima.