AFERA PRAĆENJE

Linića smo samo izviđali, a to nije istraga

10.09.2015 u 17:38

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić najavio je danas uoči sjednice Vlade kako će, po završetku sjednice, održati konferenciju za novinare, a zbog 'laži i objeda Slavka Linića'

Podsjetimo, nezavisni saborski zastupnik i bivši ministar financija Slavko Linić potvrdio je u srijedu da je dobio dokument koji pokazuje da je Policijski Nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PN USKOK) u ljeto prošle godine provodio istragu nad njim, članovima njegove obitelji i prijateljima.

Ministar Ostojić u prvih 15 minuta konferencije za medije nije spomenuo aferu Linić nego je govorio o problematici izbjeglica.


'U javnost je iscurio dokument što nije najvažnija tema, čak se ni ne prikriva ono dolje ograničeno. Čak se ni Linić ne ograđuje iako njega obvezuje da se drži zakona jer dokumenti ne bi smjeli curiti', odmah je kazao Ostojić. Navodi da je ovo sigurnosni incident koji se nije dogodio prvi put. 'Prije dva tjedna iscurio je dokument iz Ureda za pranje novca u Nacionalu upravo vezan uz Jozu Kalema', navodi ministar.

Ostojić tvrdi da premijer Milanović nikad nije sreo Marija Bertinu i na pada mu na pamet miješati se u policijski posao. 'To znači nekakav komplot u kojem bi Zoran Milanović, Ranko Ostojić i često prozivani Mario Bertina, koji se ne može braniti jer kao policijski službenik nema pravo govoriti o policijskim stvarima, dovodi do situacije da se u predizborno vrijeme recikliraju stare teme', mišljenja je ministar. Podsjetio je da je prošle godine u lipnju u intervjuu Globusu Linić govorio o istim stvarima, kako se prati njega i njegovu obitelj. 

'Policija ima obavezu provjeriti sve navode upravo zato kako bi se eliminirala sumnja o mogućem lažnom optuživanju prije no što dođe do izvida. Policija ima obavezu provjeriti sve operativne informacije. Kad bi se pokazalo da su te sumnje opravdane, išlo bi se na izvide. U tom se trenutku obavještava državnog odvjetnika koji jedini može donijeti rješenje o pokretanju istrage. Prema tome, lažna informacija koja je danas objavljena, za koju slušam u Saboru, a vi dobro znate da nije istinita. Istragu je moguće pokrenuti temeljem rješenja državnog odvjetnika. Prema tome, nema nikakve istrage protiv Slavka Linića ni tada ni danas. istu tvrdnju koja je bila prije godinu dana mogu potvrditi i danas i to najbolje zna Slavko Linić jer bi znao da je u Saboru pokrenut postupak za skidanje imuniteta koji je preduvjet za pokretanje istrage', poručio je Ostojić.

Poruka, smatra on, koja se šalje da policija ne smije istraživati sumnje potpuno je pogrešna bez obzira o kome se radi. 'Govorimo o jednakosti građana pred zakonom. Može li glavni policijski ravnatelj biti predmet izvida i provjera. Ja mislim da može. Tako treba postupati u svim drugim slučajevima. Policija je provjeravala sumnje i zatvorila slučaj. Slučaj je završen temeljem zakona, provjeren i stavlja se ad acta. Istrage ni onda nije bilo i nema je ni danas', kaže Ostojić. Navodi da Linić na ovaj način pokušava reaktivirati stare priče i prije izbora skrenuti pozornost na sebe. Podsjetio je na Linićeve rečenice 'ako želite pravdu, zovite HDZ', kazavši da je tada Karamarko bio špijunčina, tada su svi bili neprijatelji. Izgleda da je glavna poruka da se, navodi ministar, Slavka Linića i njegove prijatelje ne smije provjeravati. Naglašava da to nije točno i da je to zakonska obveza. Žao mi je, nastavlja, što Linić izbjegava zadnju rečenicu u kojoj stoji da nisu utvrđene sumnje i da je slučaj završen.

'Što se tiče praćenja i prisluškivanja, Linić je prošle godine pred Odbor za unutrašnju politiku i nacionalnu sigurnost dolazio s optužbama da ga se prisluškuje. Ta je prijava poslužila nekima da se otkrije koga se sluša', kaže Ostojić. Podsjetio je tada da je otkriveno da je Milan Bandić bio pod mjerama tajnog prikupljanja podataka temeljem zakonitog naloga suda. Tada je informacija izašla u javnost i narušena je tajnost podataka koja upravo služi tome da ne dođe do zlouporabe jer se time štiti ime i Slavka Linića i bilo koga od vas. Zato se ti dokumenti vode pod 'ograničeno'.'

Ured za pranje novca bio je ured pod Linićevom ingerencijom jer se nalazi pri Ministarstvu financija, a Ostojić kaže da on nije ni mogao narediti istragu protiv Linića jer je tada ležao u bolnici. Ostojić je kazao da dokumenti izlaze iz Ureda za pranje novca kako nekome odgovara i to smatra problemom. Naglasio je ipak da kad se radi o ovome dokumentu koji je izašao u javnost, nisu objavljeni svi dijelovi.

Posebno ga zabrinjava vjerodostojnost Slavka linića koji je tvrdio da je prošle godine 24. travnja 2014. tražio da ga on primi i da ga izvijesti o istraži o nadi Čavlović Smiljanec.
'Sad je prilika da raskrinkamo tko tu laže. Poznajući Slavka Linića vi dobro znate da on nikad ne bi zatražio prijem kod mene. On ne bi zatražio prijem kod nikoga. Kako on zna da je podnesena prijava i otvorena istraga od strane DORH-a. Naravno da to nije istina. Naravno da to nije točno. Iako je on na Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost pričao da je dobio podatke od mene da sam se ja žalio na nezakoniti rad Zorana Milanovića', ispričao je Ostojić.

Ono što je istina, nastavlja, jest to da je 22. travnja 2014. policija je podnijela kaznenu prijavu protiv Nade Čavlović Smiljanec. 'U tom trenutku naravno da Slavko Linić ne zna za takvu kaznenu prijavu jer bi to bio propust sustava. Ja sam tada korektno obavijestio premijera i ministra financija o takvoj prijavi. Koja je reakcija bila Slavka Linića. Napravio je internu istragu, ustvrdio nakon nekoliko dana da ona nije kriva i pokušao je uticati na pravosudne organe koji su otvorili istragu protiv Čavlović Smiljanec, koja podnosim ostavku na mjesto ravnateljice Porezne uprave. Tko tu laže? Slavko Linić jer je u intervjuu Novom listu tvrdio da nije ponudio ostavku Zoranu Milanoviću dok je u pismu saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost napisao suprotno', kaže Ostojić. Poručio je Liniću da ne igra na emocije i optužuje sustav. Odgovarajući na novinarska pitanja, ponovio je da nije bilo ni izvida ni istrage i objasnio da je u intervjuu u Globusu spomenuo i kontekstu činjenice da je jučer Linić iznenađen novim saznanjima, a o istoj stvari je tada opsežno govorio u razgovoru za taj tjednik prije godinu dana.

'Kada ste dobili operativne informacije?' zanimalo je novinare.

'Došle su vjerojatno prije 14. kolovoza. Možete li razumjeti da se ministar unutarnjih poslova ne miješa u kriminalistička istraživanja. To je zakonom zabranjeno. Mogu preko unutarnje kontrole provjeriti neke podatke, što sam i napravio. Kada je informacija došla? Pročitajte u intervjuu pa ćete vidjeti da Linić optužuje nekog drugog, neku riječku skupinu, koja je davala podatke o Trstu i sličnim računima. Reciklira se stara priča u pokušaju da ga netko diskreditira. Obrnuto, ovo je pravna država i svaka se informacija treba provjeriti i ako nije točna, ne može se nekoga procesuirati', odgovorio je Ostojić.
Ponovio je da se informacija nije pokazala istinitom i upitao okupljene novinare misle li da bi policiji trebala godinu dana procesuirati stvar da je informacija bila točna. Ministar tvrdi da se Linić trebao zahvaliti policiji što je s njega skinula takvu sumnju zakonitom procedurom, a on napada i tvrdi da mu se dira u obitelj što je neistina.