MINISTARSTVO FINANCIJA:

'Linićev pomoćnik Branko Šegon nije u sukobu interesa'

10.01.2014 u 18:24

Bionic
Reading

Ministarstvo financija reagiralo je na tekst objavljen na portalu Index.hr u kojem se pomoćnika ministra financija Branka Šegona optužuje za mogući sukob interesa, ali i postavlja pitanje na koji je način dobio kredit HBOR-a. U Ministarstvu kažu da je Šegon upravljačka prava nad svojim tvrtkama na vrijeme prenio na odvjetnički ured

'Upravljačka prava gospodina Šegona na dio spomenutih tvrtki prenesena su na odvjetnički ured za vrijeme obnašanja javne dužnosti, a počevši od 01. 01. 2012. godine, odnosno stupanjem na dužnost pomoćnika ministra. Isti je Ugovor ovjeren kod javnog bilježnika', stoji u reakciji Ministarstva financija na tekst objavljen na portalu Index.hr.

Naime, prema pisanju tog portala, Šegon upravljačka prava nad jednom od nekoliko tvrtki nije prenio na odvjetnički ured nego na svog sina Tonija, što je protivno Zakonu o sprečavanju sukoba interesa.

Osim toga, tvrdi Index.hr, jedna od Šegonovih tvrtki 'korisnica je kredita Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), a kredit je realiziran 2012. godine u iznosu od 31,2 milijuna kuna'. U vrijeme kada je kredit odobren, piše portal, Šegon je bio pomoćnik ministra, a predsjednik Nadzornog odbora državnog HBOR-a je bio i još uvijek je - njegov šef u Ministarstvu financija Linić. Dodatno, navodi Index.hr, Šegon je za kredit jamčio vlastitom imovinom - pa su HBOR i Hypo banka upisale hipoteku nad njegovom kućom u Zagrebu i dvorištem te dijelom zgrade u Vrancu i građevinskim zemljištem Zubaća Vala (Vela Luka).

Međutim, Ministarstvo financija u svom priopćenju tvrdi da je tekst pun 'neistina i objeda', te da ga je Index.hr objavio zbog procesa koje je Ministarstvo financija pokrenulo prema tom portalu. Zbog svega napisanog u tekstu Šegon će konzultirati i odvjetnika zbog podizanja tužbe.