Uz to što je bogati izvor omega 3-masnih kiselina, meso lososa je izrazito zdravo, ali je i prava gurmanska delicija
SASTOJCI:
1 konzerva kuhanog slanutka, ocijeđenog i ispranog
2 mlada luka, narezana na tanke ploške
sok i korica limuna
nekoliko grančica svježeg peršina, nasjeckanog
100 ml maslinovog ulja
200 g cherry rajčica, odstranjenih sjemenki, nasjeckanih
2 žlice tapenade od crnih maslina
4 žlice vinskog octa
500 g fileta lososa, bez kože, narezan na četiri komada
50 g klica kresa
PRIPREMA:
Stavite cjedilo ili kinesku bambusovu posudu za kuhanje na pari iznad lonca s pet centimetara vode na vatru i pustite da voda uzavri.
U tavi pirjajte mladi luk na maslinovom ulju dok ne omekša, dodajte slanutak, 150 ml vode i pustite da uzavri. Maknite s vatre, posolite i dodajte limunov sok, koricu i 60 ml maslinovog ulja. Izmiksajte u pire.
U drugoj posudi pomiješajte rajčice, tapenade, ocat i maslinovo ulje. Začinite sa soli i paprom.
Stavite kuhati komade lososa na paru, 3-4 minute, dok losos ne posvijetli.
Za posluživanje, stavite na svaki tanjur malo pirea, na njega položite losos, prelijte umakom od rajčica i posipajte sve klicama.