UOČI SJEDNICE NO-A HBOR-A

Maras: Kredit Šegonu je osjetljivo političko pitanje

21.01.2014 u 12:03

Bionic
Reading

HBOR-ov kredit pomoćniku ministra financija Branku Šegonu glavna je tema sjednice Nadzornog odbora koja počinje u 14 sati u sjedištu Hrvatske banke za obnovu i razvitak. Deseteročlani Nadzorni odbor na čelu s ministrom Slavkom Linićem trebao bi razjasniti je li obiteljska tvrtka Šegonovih Facta Vera dobila povoljniji kredit nego je mogla prema redovnim HBOR-ovim uvjetima

Ministar poduzetništva Gordan Maras očekuje saznati sve o slučaju koji je, kaže, opravdano privukao veliku pozornost javnosti.

'Još ću jednom podsjetiti da je taj kredit odobrila Uprava HBOR-a i da je ona najrelevantnija odgovarati na informacije. No, obzirom da sam član NO-a, naravno da me to zanima, to je osjetljivo političko pitanje, i da ću se na taj način postaviti na sjednici NO-a. Želim se do u detalje upoznati sa slučajem i čuti obrazloženje Uprave s jasnim i transparentnim odgovorima', rekao je ministar.

Upravo netransparentna komunikacija, odnosno oglašavanje o slučaju Šegon isključivo priopćenjem i tek nakon nekoliko dana, jedna je od glavnih Marasovih zamjerki Upravi HBOR-a.

'Takvo skrivanje sigurno neće pomoći osjećaju da građani RH misle da se u HBOR-u radi najtransparentnije moguće. Što se tiče samih objava kredita, moj stav je poznat. Nema bankarske tajne kad se radi o subvencioniranoj kamati. HBOR mora javno objavljivati svoje kredite', poručuje Maras.

U međuvremenu, u obranu kolege Linića, koji o kreditu svog pomoćnika tvrdi, sve je čisto, Maras ponavlja da je o kreditu odlučila Uprava.

'Znači, meni je nevjerojatno da ministri odgovaraju za posao koji je radila Uprava HBOR-a', zaključio je.