poruka penavi

Radić pred novinarima: Netko želi ukrasti stranku. Čega se bojiš, prijatelju?

30.08.2024 u 13:12

Bionic
Reading

Domovinski pokret (DP) bira u subotu novo vodstvo, 103 delegata na izbornom saboru izabrat će predsjednika, njegova zamjenika i članove Domovinskog odbora na izborima koje je aktualni predsjednik Ivan Penava sazvao šest mjeseci ranije, i koji su podijelili stranku u dva tabora.

Ivan Penava krajem srpnja donio je odluku da će se izborni Sabor održati već ove subote. I od tada traje otvoreni sukob u stranci između dvije struje - one predvođene Penavom i druge, predvođene zamjenikom predsjednika Mariom Radićem, koja je ogorčena datumom izbora, ali prije svega načinom na koji se provode.

Za razliku od nekih drugih stranaka, u DP-u se na unutarstranačkim izborima ne glasa po principu jedan član – jedan glas, nego to pravo imaju delegati - njih 130.

Posljednjih tjedana najviše tenzija bilo je na relaciji Penava-Radić. Potonji se zalaže da se predsjednik stranke bira po principu jedan član - jedan glas.

Press konferenicija Marija Radića počela je njegovim komentiranjem izbornog sabora DP-a.

'Članovi su zabrinuti'

"Vratio sam se sa svih terena, u kontaktu sam danonoćno s članstvom. Članovi su zabrinuti, jer se članovima ne da da budu pri brojanju glasova. To im neće proći", rekao je Radić, prenosi Dnevnik.hr.

"Penava je na silu objavio da ima podršku Istarske županije. Nije je dobio, ali je pustio objavu kao da je ima. Ogroman je bunt članova. Pozvao sam ga na neke promjene, ali vidim da nema odaziva, odjeka", rekao je Radić te dodao da je pozvao Penavu na sučeljavanje, ali da je ovaj to odbio.

'Netko želi ukrasti izbori'

"Ovo je političko nasilje, ovako stranka ne može funkcionirati. Ovo su nam prvi izbori gdje imamo dva kandidata. Ovo je priča o tome da mi koji smo za transparentnost obaramo to u blato. Pokušavaju se ukrasti izbori. Netko želi ukrasti stranku. Netko želi ukrasti izbore. Pozivam sve one koji žele doći ispred zgrade gdje se održavaju izbori.

Pričamo o 103 glasa. Kutije će biti u glavnoj sobi. Izbrojite glasove pred svim kandidatima. Čega se bojite? Bojite se javnog prebrojavanja glasova. Čega se bojiš prijatelju?", rekao je Radić.